8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinÎntreţinerea cuţitelor de bucătărie

Întreţinerea cuţitelor de bucătărie

Cuţitele din bucătăria dumneavoastră reprezintă o investiţie importantă. La fel de important este şi să aveţi grijă de ele, să le curăţaţi şi să le întreţineţi, astfel încât să vă asiguraţi că ele vor reprezenta mult timp de acum înainte un ajutor de nădejde pentru dumneavoastră. Specialiştii, citaţi de site-ul eva.ro, vin să vă ajute cu câteva sfaturi în acest sens.

Locul de depozitare

Nu vă aruncaţi aceste ustensile într-un sertar, la nimereală. Faptul că se vor lovi unul de celălalt, la fiecare deschidere şi închidere a sertarului, va duce la deteriorări semnificative ale lamei. Folosiţi-vă fie de un suport special pentru cuţite, în care să puteţi păstra întregul set preferat, fie de o bandă magnetică, pentru a le ţine la distanţă unele de altele.

În cazul în care problema dumneavoastră majoră o reprezintă spaţiul şi sunteţi nevoită să apelaţi la varianta depozitării cuţitelor într-un sertar, cumpăraţi folii din plastic sau confecţionaţi unele dintr-un alt material rezistent, care să le protejeze lama de ciocnirile inevitabile. Niciodată nu puneţi în sertar sau într-un suport special un cuţit ud, deoarece apa va „roade“ şi va deteriora lama. Lăsaţi cuţitul să se usuce singur sau tamponaţi-l cu un prosop uscat de bucătărie. O lavetă sau o cârpă sunt la fel de bune. De asemenea, nu introduceţi cuţitele în maşina de spălat vase – acest lucru va duce la pierderea strălucirii lamei.

Cum ascuţim lama cuţitului?

În urma uzurii, lama cuţitului îşi va pierde strălucirea şi, bineînţeles, se va toci. Tocmai de aceea este necesar să fie ascuţită în mod adecvat. Pentru a face acest lucru, specialiştii vă recomandă folosirea unei pietre pentru ascuţit. „Pietrele ude“ trebuie să fie udate cu apă sau ulei, în timp ce pietrele uscate nu. Cele mai multe pietre care se găsesc în comerţ au nevoie de apă pentru a-şi îndeplini funcţionalitatea.

Cu foarte mare atenţie, frecaţi lama cuţitului de piatră, la un unghi de 10-20 de grade. Presaţi cu delicateţe lama de piatră, pe toată suprafaţa ei, în sus şi în jos, de la mâner până la vârf. Aplicaţi acelaşi număr de presări pe fiecare parte a lamei. Puteţi folosi o bandă de ascuţire – este mai uşor de utilizat decât pietrele pentru ascuţit, însă tinde să fie mai puţin precisă. Dacă aceste metode nu dau rezultate, puteţi opta pentru ajutorul unui specialist din magazinele de profil. Nu uitaţi că este preferabil să faceţi această operaţiune de ascuţire în mod regulat – cuţitele tocite sunt mult mai periculoase decât cele ascuţite, deoarece solicită mai multă presiune şi pot aluneca mai uşor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS