10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPraga, capitala magică

Praga, capitala magică

Dacă frunzărim orice document despre Praga, indiferent că este vorba despre ziare, cărţi, jurnale de călătorie, nu putem să nu constatăm uriaşa cantitate de cuvinte laudative pe care scriitorul le foloseşte: de la magică la misterioasă, de la minunată la fermecătoare.

Dacă nu aţi avut norocul să ajungeţi la Praga, aţi putea crede că toată această avalanşă de laude ar putea fi exagerări ale unui scriitor mult prea entuziast. Singurul mod de a vă convinge cum stau lucrurile este să daţi o fugă până în capitala Cehiei. Iar când veţi ajunge aici, vă veţi da seama că lucrurile pe care le-aţi citit nu au fost deloc simple exagerări ale unui turist cu imaginaţie. Dacă de Paris ne putem îndrăgosti iremediabil, dacă la Londra rămânem cu gura căscată, fascinaţi fiind de măreţia sa regească, Praga ne cucereşte sufletul. Capitala Cehiei este cu siguranţă unul dintre cele mai frumoase oraşe din lume şi unul dintre acele locuri care merită vizitate datorită locaţiei sale splendide, palatelor sale unice, comorilor acumulate încă din Evul Mediu şi conservate perfect, în ciuda jafurilor suferite în ultimele două secole.

 

Cocteil de culturi în capitala Cehiei

 

Magica şi miserioasa capitală a Cehiei îşi datorează farmecul convieţuirii dintre cele trei etnii care au adus aici un amestec fascinant de tot atâtea culturi, cehă, ebraică şi germană, oferind o mare bogăţie de artă, dar şi de conflicte. La fiecare excursie la Praga, veţi descoperi alt oraş, mereu seducător, care nu încetează niciodată să ne surprindă. Oraşul îşi schimbă chipul în funcţie de vremuri, însă niciodată nu îşi pierde forţa de atracţie. Culorile pastelate perfect armonizate, faţadele clădirilor în stil gotic, baroc, renascentist, rococo sau Liberty oferă oraşului un aspect unic în lume. Praga poate să cucerească inima oricui cu culorile sale unice, cu cele o sută de turnuri de biserici, cu stilurile arhitectonice ale construcţiilor sale care îi conferă aerul unui adevărat muzeu de arhitectură, o armonioasă operă de artă vie, unică în lume.

 

La pas printre minunile Pragăi

 

Praga, această minunată operă a naturii, oraşul numit pe bună dreptate „inima Europei“, este un locaş al legendelor şi poveştilor. Fiecare casă, fiecare străduţă au legenda proprie, ascund o taină sau ne prezintă o figură legendară, care a străbătut veacurile istoriei pentru a ajunge până în zilele noastre. În total, oraşul numără 80 de biserici, 35 de mănăstiri, 70 de palate, peste 2.000 de clădiri remarcabile, 60 de muzee şi galerii de artă, 37 de teatre, 11 săli de concerte şi nouă instituţii de învăţământ superior. O călătorie la Praga este de neconceput fără o vizită la Hradcany, un maiestuos complex arhitectonic, pentru vizitarea căruia aveţi nevoie de aproape o zi. El se compune din Hrad sau castel, fostă reşedinţă a regilor şi actuală reşedinţă a preşedintelui statului, ale cărei prime baze au fost puse spre sfârşitul sec. IX, pinacoteca, turnul lui Dalibor, Catedrala gotică Sf. Vit, Biserica Sf. Jiri, turnul negru. De aici, puteţi să o luaţi la pas pe strada Nerudova, strada cu cele mai frumoase clădiri din Praga, ce poartă numele scriitorului Jan Neruda (a trăit şi a scris în casa „U dvou sluncu“ – „La doi sori“, la nr. 233).

Urmează Karluv most – Podul Carol, o adevărată galerie de artă cu 30 de statui şi grupuri statuare înnegrite de vreme, unde îşi fac veacul pictori, păpuşari, muzicanţi şi vânzători de suveniruri. Plimbarea continuă în Staromestske namesti (Piaţa oraşului vechi), unde se găseşte turnul primăriei cu vestitul orologiu ce funcţionează neîntrerupt din 1410.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS