12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Masa de duminică

Pulpe de pui gratinate

Ingrediente: 4 pulpe de pui, ulei, sare, piper, ghimbir, frunze de ţelină, o lingură de unt, 3 linguri de pesmet, o lingură de ulei de măsline, un căţel de usturoi pisat, 4 felii de caşcaval.Mod de preparare:

Pulpele de pui se condimentează, se adaugă puţin ulei şi se introduc la cuptor timp de 20 de minute. Din pesmet se formează o pastă, adăugând untul, frunzele de ţelină tăiate fin, uleiul de măsline, usturoi pisat şi condimente. Când pulpele de pui sunt gata, se adaugă peste ele pasta omogenă de pesmet, apoi caşcavalul şi se mai introduce la cuptor trei – cinci minute. Se serveşte cald, cu o garnitură de mazăre şi morcovi sote sau cartofi prăjiţi.

Baghete cu nuci sau alune

Ingrediente: un ou întreg mare (60 g), un gălbenuş, 280 g de nuci sau alune, 280 g de zahăr pudră, o lingură de rom sau zeamă de lămâie (15 ml). Glazură: un albuş, 140 g de zahăr pudră, o lingură de zeamă de lămâie, un plic cu zahăr vanilat.

Mod de preparare:

Oul întreg şi gălbenuşul se amestecă zece minute cu zahărul pudră şi romul sau două minute cu ajutorul mixerului. Nucile sau alunele se adaugă la ouăle amestecate şi se frământă unu – două minute, cu mâna, până devin o pastă. Compoziţia se pune pe o foaie de nailon, presărată cu pesmet din biscuiţi, cernut, sau cu nucă măcinată şi i se dă formă de dreptunghi, presând cu palma, ca să aibă peste tot aceeaşi grosime şi marginile drepte. Se întinde în foaie de 1/2 cm grosime, presărând pesmet sau nucă, pentru ca să nu se lipească de sucitor. Foaia se taie în baghete, cu cuţitul trecut prin făină.

Pentru glazură, se bate albuşul spumă, cu furculiţa, se adaugă zahărul pudră, zeama de lămâie şi zahărul vanilat şi se amestecă circular cinci – şase minute, până când se topeşte bine zahărul, iar spuma capătă consistenţa unei smântâni groase care curge puţin. Se toarnă în lungul şi în latul baghetelor şi se nivelează cu lama unui cuţit inoxidabil. Se tapetează două – trei tăvi cu hârtie albă. Se introduce lama unui cuţit de masă, trecută prin făină, sub fiecare baghetă şi se aşază pe hârtia albă. Distanţa dintre ele trebuie să fie de 1 – 1/2 cm. Tava se introduce în cuptor, la foc mijlociu, cu uşa deschisă, şi se lasă aproape 30 de minute.

După 15 minute, se întoarce tava în cuptor; albuşul va fi uşor rumenit. Dacă se închide uşa cuptorului, baghetele cresc mult şi se deformează. După ce s-au copt, se lasă să se usuce bine pe un platou, în bucătărie. Se pot păstra mult timp, în cutie de carton închisă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS