17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMarco Polo a ajuns în America înaintea lui Cristofor Columb

Marco Polo a ajuns în America înaintea lui Cristofor Columb

America nu a fost nicidecum descoperită de Cristofor Columb, aşa cum s-a crezut până acum. Marco Polo a ajuns în Lumea Nouă cu două secole înaintea navigatorului genovez. Noua teorie a fost lansată de presa franceză, care susţine că veneţianul a ajuns pe coasta occidentală americană cu 200 de ani înaintea lui Columb. Proba s-ar găsi într-o hartă aflată la Bibilioteca Congresului din Washington, examinată încă din 1943 de FBI şi descrisă într-un articol al revistei franceze Vsd. Documentul, donat bibliotecii în 1933 de italo-americanul Marcian Rossi, „prezintă o navă alături de o hartă care arată o parte din India, China, Japonia, Indiile orientale şi America de Nord“, după cum se menţionează în raportul bibliotecarului din acea epocă. Intitulat „Map with ship“ (Hartă cu o navă), documentul prezintă „o stemă desenată sub navă, o încrucişare de litere din care iese un nume: Marco Polo. Principala temă a hărţii este strâmtoarea care separă Siberia de Alaska“, scrie autorul articolului, regizorul şi scenaristul Thierry Secretan.
Raportul specialiştilor conţine diverse ipoteze, printre care posibilitatea că „Marco Polo, care s-a întors la Veneţia în 1295, ar fi adus în Europa primele informaţii despre existenţa Americii de Nord“. „Dacă această hartă îi aparţine cu adevărat lui Marco Polo, atunci înseamnă că el a ajuns în America înaintea lui Columb cu două secole şi că a desenat strâmtoarea care separă America şi Asia cu patru secole înainte ca ea să apară pe hărţile europene“, crede autorul articolului.
Marco Polo nu a menţionat niciodată în jurnalele sale de călătorie că ar fi ajuns în zona Alaskăi, însă la fel de adevărat este că pe patul de moarte el le-a spus prietenilor săi: „Nu am scris nici măcar jumătate din ceea ce am văzut“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS