Acasă Magazin Bucătăria de week-end

Bucătăria de week-end


Masa de duminică

Ceva uşor de făcut, care să nu vă ia prea mult timp din singura dumneavoastră zi liberă, dar şi foarte gustos şi potrivit pentru masa în familie sunt vinetele împănate şi merele în aluat.

Vinete împănate

 Ingrediente: 6 vinete potrivite, 4 cepe, un morcov, pătrunjel, o jumătate de ţelină, un ardei gras, un sfert de varză, 6 căţei de usturoi, frunze şi cozi de ţelină, 2 linguri de ulei.

Pentru sos aveţi nevoie de: 2 linguri de bulion sau 200 g de roşii, o linguriţă de făină, o lingură de ulei, o linguriţă de zahăr, sare.

 

Mod de preparare:

Se aleg vinete prospete, mai mici. Se taie capătul dinspre coadă, apoi, cu un cuţit mic, se fac patru despicături în lungime, fără a pătrunde prea adânc. Se ţin zece minute în apă clocotită. Se scot, se sărează, se aşază una lângă alta pe un fund de lemn, iar deasupra se pune altul cu greutăţi pe el. Se lasă o jumătate de oră să se scurgă şi să iasă amăreala din ele. Între timp, se taie ceapa peştişori şi se rumeneşte în ulei.

Când zarzavatul s-a înmuiat, se umplu vinetele prin despicături, adăugând şi câte un fir de usturoi. Se leagă cu frunze de ţelină opărite şi se aşază într-o cratiţă. Se face apoi un sos din puţin ulei, bulion sau câteva roşii date prin sită, sare, piper, o linguriţă de zahăr şi făină. Se toarnă sosul în cratiţă şi se lasă să fiarbă înăbuşit, la foc potrivit, o jumătate de oră. Se serveşte rece.

Mere în aluat

Ingrediente: 12 mere nu prea mari, zahăr, unt proaspăt.

Mod de preparare:

Aluatul se face dintr-o ceaşcă de caimac (smântână de pe lapte fiert), o ceaşcă de făină, unt proaspăt cât o nucă şi un praf de sare. Se acoperă, se lasă zece minute să se „odihnească“. Aluatul este mai fraged dacă este făcut cu o zi înainte şi păstrat la rece. Nu trebuie frământat prea mult, deoarece devine elastic şi nu creşte în cuptor.

Merele se curăţă de coajă. Cu un cuţit subţire se scot sâmburii, iar în locul scobit se pun puţin zahăr şi o bucăţică de unt. Se face o foaie din aluatul preparat.

Se taie pătrate destul de mari. Se pune un măr pe fiecare pătrat, se aduc colţurile spre mijloc, acesta închizându-se ca într-o pungă. Se ung cu ou, se aşază într-o tavă şi se coc la foc potrivit. Când sunt gata, se presară peste ele zahăr pudră.

Gazeta de Sud este un ziar independent care are ca scop sprijinirea comunităţii oltenilor şi a valorilor acesteia. În cei 24 de ani de existenţă, a devenit cel mai citit cotidian regional din România.
Exit mobile version