17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAlegerea covorului potrivit

Alegerea covorului potrivit

Covoarele disponibile pe piaţă în prezent se caracterizează printr-o varietate de culori şi desene şi prin forme noi, originale. Întrebarea este însă dacă ştim să alegem covorul potrivit pentru casa noastră.

 

Atunci când achiziţionăm un covor, trebuie să avem în vedere în primul rând necesităţile de confort, iar în al doilea rând valoarea decorativă şi capacitatea lui de a conferi încăperii în care îl aşezăm senzaţia de căldură şi intimitate.

În funcţie de locul unde va fi amplasat şi de tipul de trafic care se va realiza pe el, foarte importante sunt textura şi tipul de fibră ale covorului. Modelele din fibre artificiale (poliester, polipropilenă etc.) se întreţin uşor, rezistă la uzură şi pete şi, în plus, sunt mai avantajoase ca preţ. În schimb, cele realizate din fibre naturale, chiar dacă vă vor scoate mai mulţi bani din buzunare, vor asigura sănătatea membrilor familiei. Materialele naturale precum lâna, iuta, rafia, sisalul, pielea etc. sunt antialergice, adică nu reţin praful şi nu degajă energie electrostatică.

În ceea ce priveşte criteriul estetic, covoarele trebuie alese în funcţie de acoperire (parchet, gresie etc.), genul mobilierului, tapiţerie, proporţiile camerei, culoarea predominantă a interiorului.

Fără covoare mici în acelaşi spaţiu

 

Pentru a nu da greş atunci când mergeţi să achiziţionaţi covoarele pentru diferitele spaţii ale locuinţei, arhitectul Gabriel Georgescu vă oferă câteva sfaturi de ordin practic: pentru dalaje diferit colorate folosiţi covoare uni. Dacă podeaua este de culoare închisă, cele mai indicate sunt covoarele în nuanţe deschise. Covoarele de mari dimensiuni pot sta alături dacă sunt de acelaşi gen şi au o singură culoare. Pentru a da senzaţia de mai mult spaţiu, folosiţi un singur covor de mari dimensiuni. Într-o cameră mică, nu adoptaţi niciodată varianta mai multor covoare mici, deoarece acestea reduc impresia de spaţialitate.

În cazul în care alegeţi covoare cu dimensiuni mai reduse decât suprafaţa liberă a pardoselii, aveţi în vedere că un colorit contrastant faţă de cel al parchetului „va rupe“ defavorabil continuitatea pardoselii. De asemenea, covoarele care prezintă chenare contrastante faţă de fondul covorului şi de restul pardoselii vor micşora încăperea.

Pentru a evita crearea unui decor obositor şi pentru a obţine o amenajare unitară, asortaţi culorile şi imprimeurile covorului cu cele ale perdelelor, draperiilor şi tapiţeriei mobilierului.

Dacă locuinţa beneficiază de spaţii deschise, care comunică liber, nu uitaţi că prin intermediul covorului aveţi posibilitatea de a delimita simbolic anumite zone (de exemplu: cea de conversaţie, locul de luat masa, spaţiul de joacă al copilului etc.).

Preţuri pentru toate buzunarele

Covor din lână, provenienţă India, dimensiuni: 173×240 cm – Neoset; 1.800 lei (cod Neoset 1)

Covor HEDDA, din lână, dimensiuni: 140×200 cm – IKEA; 349 lei (cod HEDDA)

Covor din lână – Eco (cod Eco 2)

Covor VIUM, dimensiuni: 133×207 cm – IKEA; 169 lei (cod VIUM)

Oana MICLEA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS