16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024

Scurte ştiri

Mai multă siguranţă în trenuri şi gări
Pentru că temperaturile în ultima perioadă au ajuns şi la 45 de grade Celsius, Biroul de Poliţie Transporturi (PTF) Vâlcea şi posturile subordonate au acţionat pentru menţinerea unui climat de siguranţă în trenuri şi gări. În această perioadă de caniculă, trenurile de călători au restricţii de viteză şi întârzieri mari, iar staţiile sunt foarte aglomerate şi, din această cauză, autorităţile au iniţiat acţiuni pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor. S-a pus accent pe patrularea staţiilor CF şi a trenurilor de călători, pentru combaterea fenomenului de călătorie frauduloasă şi menţinerea ordinii publice. Au fost întreprinse mai multe acţiuni de acest gen în urma cărora au fost controlate 38 de trenuri şi 25 de staţii. Au fost legitimate 111 persoane, dintre care 39 au fost conduse la sediul de poliţie şi 117 au fost depistate călătorind fraudulos. De asemenea, au fost controlate şi 17 bagaje, iar opt persoane au fost sancţionate contravenţional, iar valoarea amenzilor a fost de 1.450 de lei.
Iuliana ROŞCA

Zeci de fântâni au apă cu nitraţi peste limita admisă
Angajaţii Inspecţiei Sanitare de Stat (ISS) Vâlcea au verificat apa din peste 2.900 de fântâni din comunele din judeţ. Din cele 2.912 puţuri, angajaţii ISS au luat 210 probe de apă pe care le-au analizat. „În urma analizei probelor de apă, 54 dintre ele adică (14%) conţineau cantităţi de nitraţi peste concentraţia maximă admisă. Fântânile care aveau nitraţi peste concentraţia admisă sunt din localităţile Frânceşti, Galicea, Runcu, Goleşti, Nicolae Bălcescu, Măciuca, Lungeşti“, a declarat Elena Mărgăritescu, inspectorul sanitar-şef al ISS. Tot aceasta a precizat că, din cele 89 de localităţi ale judeţului, doar 33 au sisteme de alimentare cu apă, restul alimentându-se din sursele individuale. În urma analizelor de apă, autorităţile locale trebuie să  inscripţioneze fântânile în funcţie de rezultatele care au ieşit.
 Alina STATE  

Pensionarii din învăţământ pot reveni la catedră
Pensionarii din învăţământ pot reveni la catedră de la toamnă. Potrivit Metodologiei de mişcare a personalului didactic din învăţământ, cadrele didactice pensionate au dreptul să revină la catedră, cu condiţia ca de la data depunerii cererii de pensionare să nu fi trecut mai mult de trei ani. Educatorii, învăţătorii şi profesorii pensionaţi care îndeplinesc această condiţie au un avantaj în faţa cadrelor didactice necalificate, chiar dacă acestea au absolvit o universitate de profil, dar care nu au susţinut încă examenul de licenţă. În urma declaraţiilor reprezentanţilor Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Vâlcea, repartiţia pe posturi se va face retrograd, în funcţie de cererea şi disponibilitatea cadrelor didactice calificate de a ocupa locurile de muncă vacante. Astfel, cadrele calificate au prioritate în ocuparea posturilor libere din învăţământ, fiind urmate de cadrele didactice pensionate şi apoi de necalificaţi.
 Iuliana ROŞCA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS