6.7 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinÎn concediu, fără grija plantelor de acasă

În concediu, fără grija plantelor de acasă

Abia aşteptaţi concediul şi, cu siguranţă, veţi avea parte de zilele de odihnă pe care le-aţi aşteptat tot anul. Dacă sunteţi şi iubitoare de flori şi aveţi foarte multe plante de apartament, în ghivece sau diferite suporturi, site-ul www.ele.ro vă învaţă să aveţi grijă de ele şi să le menţineţi sănătoase pe toată perioada în care veţi fi plecată de acasă.

 

Plantele au nevoie de apă în mod regulat în anotimpul estival, extrem de secetos, dar, de asemenea, aceasta este şi perioada în care majoritatea familiilor sunt plecate de acasă, în concediu. Cum reuşiţi să îmbinaţi ambele lucruri? Unele persoane preferă să apeleze la ajutorul unui vecin care să le ude plantele şi, de ce nu, să le hrănească şi animalele de casă, în cazul în care din familia dumneavoastră face parte şi un câine sau o pisicuţă. Alte persoane încearcă să fie ceva mai creative.

Pentru a vă păstra plantele în viaţă, este necesar să determinaţi care sunt nevoile lor pe durata anotimpului secetos:

În primul rând, luaţi în calcul dimensiunea vasului în care se află planta. În al doilea rând, ţineţi cont de locul în care se află ghiveciul şi de cantitatea de lumină (directă sau indirectă) de care are parte planta respectivă – de aceasta depind nevoile sale de udare. În al treilea rând, plantele au nevoi diferite – unele pot fi mai rezistente la secetă decât altele.

Ţineţi cont de aceste lucruri atunci când vă „părăsiţi“ plantele pentru o perioadă de timp mai mică sau mai mare. În funcţie de toate aceste elemente, vă puteţi da seama dacă plantele vor supravieţui şi fără grija şi atenţia dumneavoastră permanentă. Dacă ştiţi că nu au nevoie de foarte multă apă, atunci udaţi-le înainte de plecare şi amintiţi-vă să repetaţi această operaţiune la revenirea dumneavoastră acasă.

Pentru toate celelalte specii, există mai multe posibilităţi:

– Mutaţi-le în casă. Acest lucru este valabil pentru plantele pe care le ţineţi pe balcon sau în suporturi şi ghivece suspendate, pe verandă sau terasă. Este o opţiune ideală pentru coşuleţele suspendate – udaţi suporturile şi lăsaţi-le să se usuce foarte bine înainte de a le introduce în casă.

– Lăsaţi plantele la lumină, dar nu în razele directe ale soarelui. La revenirea din concediu, scoateţi din nou plantele pe balcon sau pe terasă şi udaţi-le bine.

– Mutaţi-le într-un loc adăpostit. Dacă plantele nu pot fi introduse în casă, atunci mutaţi-le într-un loc adăpostit şi umbros, cum ar fi în spatele unui dulap de pe balcon. Ferit de lumină şi căldura soarelui, pământul din ghivece nu se va usca atât de repede şi nu va fi necesar să udaţi plantele foarte des.

– Un rezervor de apă cu fitil. Fitilul ar trebui montat în ghiveci înainte de plantarea florii sau de plecarea în vacanţă. Totuşi, dacă la momentul respectiv nu v-aţi gândit atât de departe, încă mai puteţi improviza. Presupunând că nu puteţi ridica sau muta ghiveciul, din cauza dimensiunilor sale impresionante, veţi avea nevoie de o găleată, preferabil acoperită, pentru a reduce evaporarea. Rupeţi în mai multe fâşii o pânză veche sau un prosop pe care nu îl mai folosiţi şi înmuiaţi fâşiile în apă. Un capăt al fiecărei fâşii ude trebuie să stea în găleata cu apă, iar celalalt capăt trebuie să fie „îngropat“ în solul ghiveciului. Încercaţi să „îngropaţi“ capătul „fitilului“ cât mai aproape de plantă, astfel încât aceasta să primească apa de care are atâta nevoie. Capătul fâşiei de pânză care se află în găleată ar trebui, în mod ideal, să ajungă la baza acesteia, astfel încât să funcţioneze ca sursă de apă chiar şi în momentul în care nivelul apei va scădea, din cauza evaporării şi a consumului. „Fitilul“ astfel improvizat ar trebui să absoarbă apa din găleată şi să o transfere în solul uscat din ghiveci.

În mod evident, nici una dintre aceste metode nu este ideală, dar ele vă pot ajuta să plecaţi câteva zile de acasă cu inima împăcată, asigurând în acelaşi timp supravieţuirea plantelor dumneavoastră. Cu siguranţă, acestea nu vor muri din cauza secetei sau a atmosferei uscate caracteristice verii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS