12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinShopping nostalgic pe internet

Shopping nostalgic pe internet

O nouă strategie de marketing este pe cale să „facă ravagii“ dincolo de ocean. Este vorba de shoppingul nostalgic, destinat persoanelor care duc dorul obiectelor de altădată.

De acum înainte, americanii nostalgici vor putea cumpăra telefoane, parfumuri sau ori ce fel de mărfuri retrase de pe piaţă pentru că erau considerate „demodate“ de firmele producătoare, însă nu şi de consumatori. Aceştia ar fi dispuşi să scoată din buzunar mai mulţi bani decât ar da pe versiunile cele mai actualizate ale respectivului produs. Noua strategie a fost prezentată în detaliu de New York Times, care a atras atenţia că un vechi principiu de marketing, potrivit căruia produsele trebuie reînnoite pentru a-şi găsi cumpărători, nu mai este valabil. În ultima perioadă, a crescut numărul persoanelor care se plâng de retragerea de pe piaţă a unor obiecte cu care se obişnuiseră şi de care se legaseră foarte mult. „Funcţionează perfect, de ce le-aţi schimbat?“, se întreabă mulţi cumpărărtori. Mai mulţi consumatori au telefonat la firmele producătoarele pentru a-şi spune nemulţumirea. Numărul clienţilor nemulţumiţi este de câteva mii, ei dând naştere unei mişcări ce ar putea fi numită „revolta nostalgicilor“.

Nostalgia – o strategie de marketing

 

În realitate, scrie cotidianul New York Times, nu este vorba doar de o strategie de marketing. În opinia consumatorilor, unele obiecte erau cu adevărat mai bune decât cele care le-au luat locul. Fenomenul se referă la tot soiul de mărfuri, de la telefoane, ceasuri, parfumuri, computere şi până la pantofi sau automobile. Există persoane care ar plăti sume uriaşe pentru a avea anumite modele ieşite din producţie. Pentru a răspunde acestor solicitări din partea cumpărătorilor nostalgici, în Statele Unite au apărut diferite site-uri de internet realizate chiar de firmele producătoare. De exemplu, pe pagina de internet a Mac Cosmetics, puteţi achiziţiona parfumuri de mult timp scoase din producţie. La rândul său, mai-marii de la Honda au creat o pagină web destinată celor care duc dorul modelelor vechi, care nu se mai găsesc la nici un dealer. Casio a decis să transforme factorul nostalgie în „aur pur“ şi anul viitor va lansa pe piaţă o versiune specială din primul său model, care a cucerit lumea în urmă cu 25 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS