8.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRemodelare, extindere sau reconstrucţie?

Remodelare, extindere sau reconstrucţie?

Sunt multe motivele pentru care casa în care locuiţi poate părea deodată neîncăpătoare, insuficient luminată, prea veche sau demodată. Specialiştii vă recomandă fie să vă construiţi altă casă, dacă aveţi bani suficienţi, fie să o renovaţi pe cea existentă.

 

Schimbările pe care le puteţi face pentru a transforma casa pot fi doar de suprafaţă sau mult mai drastice; de la demolarea totală şi construirea uneia noi până la schimbarea unor instalaţii sau refacerea finisajelor. Soluţia cea mai bună trebuie aleasă în funcţie de starea existentă, de nevoile dumneavoastră şi, bineînţeles, de bugetul alocat.

Casa veche

Fiecare situaţie este diferită şi sunt mulţi factori de care trebuie să se ţină seama pentru a lua decizia cea mai înţeleaptă. În primul rând trebuie să ştiţi exact de ce spaţii şi de ce dimensiuni aţi avea nevoie dumneavoastră şi familia dumneavoastră. O casă existentă poate fi extinsă doar dacă starea ei fizică permite acest lucru, şi ca să fiţi siguri de aceasta, puteţi opta pentru o expertiză tehnică: specialiştii atestaţi vă vor spune în urma acestui studiu dacă imobilul existent are nevoie de o consolidare sau dacă structura sa este suficient de rezistentă. Aceasta expertiză tehnică este obligatorie în cazul supraînălţării sau mansardării, caz întâlnit din ce în ce mai des în ultimul timp.

Pe de altă parte, o casă veche e foarte posibil să nu fie eficientă energetic, să nu fie izolată bine, să aibă uşile şi ferestrele învechite. Toate aceste componente funcţionale demodate vă pot forţa să cheltuiţi mai mult pentru a o păstra într-o stare confortabilă, iar aceşti bani ar putea fi investiţi într-o nouă casă. Calitatea vieţii într-o casă veche poate şi ea să lase de dorit: reparaţii continue; toate lucrurile care se strică şi tot ce mai e de făcut se vor cristaliza într-un stres pe care, probabil, nu vi-l doriţi, mai ales că reparaţiile care nu se fac la momentul potrivit, în general, duc la probleme mai mari. Şi dacă vă regăsiţi în acest tablou, cu siguranţă nu veţi regreta dacă vă permiteţi să construiţi o casă nouă.

Şi, totuşi, în ce punct, financiar vorbind, are sens să reconstruiţi, în loc să extindeţi sau să renovaţi?

Demolarea şi construirea unei case noi

În primul rând, trebuie să vă calculaţi bugetul şi, odată ce aspectele financiare sunt puse la punct, e bine să fiţi pregătiţi pentru tot ce va urma. Pentru a dărâma legal o construcţie e nevoie de autorizaţia de demolare, pe baza căreia se va elibera apoi autorizaţia de construire, dar acesta nu este decât primul pas. Demolarea unei case este un proces destul de amplu şi costisitor, iar întrebarea este dacă nu cumva ar fi mai ieftin să renovaţi şi, dacă este cazul, să extindeţi. Aşa că fiecare element al construcţiei existente trebuie luat în calcul: structura şi materialele constructive, starea tâmplăriilor şi finisajelor, izolaţiile, acoperişul, dar mai ales calitatea spaţiilor interioare, modul în care casa se deschide spre exterior şi poziţia ei pe lot. Dacă aveţi o imagine a casei pe care v-o doriţi, întrebaţi-vă în ce măsură se potriveşte cu construcţiile existente şi atributele lotului (dimensiuni, formă) şi ce atitudine vă va aduce mai aproape de ea. Odată puse în balanţă argumentele pro şi contra, faceţi un calcul estimativ, pentru ca diferenţa dintre demolare, reconstrucţie şi renovare sau extindere poate să fie apreciabilă.

Renovarea, remodelarea sau extinderea

În cazul renovării, lucrurile stau altfel. Se spune că termenul de garanţie pentru o casă este de 50 de ani, pentru că după această perioadă, deşi încă rezistentă structural, încep să cedeze instalaţiile electrice şi sanitare. Dar motivul unei renovări poate fi de altă natură, precum nevoia de spaţii mai mari sau altă dispunere a funcţiunilor în plan, o casă putând fi remodelată complet, atât cât permit structura şi poziţia instalaţiilor. De fapt, în afară de structură, care nu poate fi atinsă decât în cazul unei consolidări, puteţi renunţa sau modifica orice alt element constructiv: pereţii exteriori şi interiori, tâmplăriile exterioare şi interioare, acoperişul sau doar finisajele, de la tavan la pardoseli.

O extindere poate fi făcută pe laturile casei, dar la fel de bine puteţi opta pentru supraînălţare, caz în care va trebui studiată cu grijă structura existentă, care poate să nu fie capabilă să susţină un etaj în plus. Mansardarea este altă variantă relativ facilă de extindere, mai ales dacă învelitoarea casei este un pod circulabil.

Oricum, e bine de ştiut că remodelarea unei case, chiar dacă începe de la dărâmarea unui singur perete, în cele mai multe cazuri „degenerează“ în înlocuirea unor instalaţii, schimbarea unor tâmplării sau chiar refacerea pardoselilor. E bine deci să aveţi tot timpul un plan de bătaie şi, eventual, să apelaţi la un arhitect care, cu siguranţă, vă va da doar sfaturi bune.

O extindere reprezintă o schimbare majoră, expertiza tehnică fiind obligatorie pentru obţinerea autorizaţiei de construire. În plus, sunt multe aspecte legate de tipul de structură al casei existente, de fundaţie sau de învelitoare, care necesită cunoştinţele unor specialişti. Materialele şi soluţiile moderne sunt realizate astfel încât să ofere o eficacitate maximă din multe puncte de vedere, însă ele nu trebuie să intre în conflict cu aspectul casei vechi.

Bianca SANDA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS