10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRagdoll, o pisică de catifea

Ragdoll, o pisică de catifea

Pisicile din rasa Ragdoll sunt confundate cu siamezele sau cu birmanezele. Ragdoll înseamnă păpuşă din cârpe şi, prin extensie, „pisică de catifea“.

Prima pisică Ragdoll s-a născut în California, în anii 1960. Se presupune că a fost rezultatul împerecherii dintre o pisică persană, de culoare închisă, şi o maidaneză albă cu părul lung. Conform site-ului zooland.ro, maidaneza făcea des pui, cam sălbatici, până când a fost lovită de o maşină. Pentru a putea fi îngrijită, pisica a trebuit să stea în casă şi a devenit „domestică“. Puii fătaţi după accident erau foarte liniştiţi şi sociabili; nu se ştie ce a generat schimbarea de comportament. Primul pui care a ajuns la o crescătoare de pisici, Ann Backer, s-a numit Buckwheat, o femelă neagră. Al doilea a fost tot o femelă, bicoloră, pe numele de Raggedy Ann Fujianna. Tatăl lui Fujianna era un colourpoint cu mănuşi (mitted), cu numele Daddy Warbucks, care arată ca Sacra de Birmania, cu vârful cozii alb şi o linie albă pe nas (blaze). Daddy Warbucks e considerat fondatorul Ragdollului de azi.

Descriere generală

Ragdoll este o pisică mare, puternică, impozantă, cu multe semne distinctive. Are un cap mare, iar urechile sunt de mărime medie, uşor aplecate înainte şi cu vârfurile rotunjite. Bărbia este fermă, iar botul este rotunjit. Ochii sunt mari, uşor oblici şi foarte depărtaţi, de culoare albastru închis. Corpul este lung şi musculos, cu un piept lat şi gâtul scurt. Picioarele sunt foarte osoase şi de lungime medie. Labele sunt mari, rotunde, iar coada este lungă şi stufoasă. Ragdoll nu se maturizează până la vârsta de trei sau patru ani.

Sănătate

Ragdollul nu are defecte genetice specifice rasei, cu excepţia cardiomiopatiei. Deoarece pisica Ragdoll este mai puţin activă, primele semne ale cardiomiopatiei (oboselii) pot să treacă neobservate. Din această cauză, unii medici veterinari recomandă evaluarea cardiacă anuală. Deşi este o maladie serioasă, dacă este diagnosticată din vreme şi tratată corect, boala poate fi vindecată. Altă problemă specifică este temperatura corpului, care este cu un grad mai mare decât la alte pisici.

Caracter şi temperament

Ragdoll este, probabil, cea mai „leneşă“ dintre toate rasele de pisici domestice. Sunt mai tot timpul mulţumite şi nu au pretenţii foarte mari, tolerând aproape orice situaţie. Au o natură extrem de gentilă şi relaxată, fiind animale extrem de loiale şi devotate. Există o prejudecată care spune că aceste pisici sunt imune la durere – complet neadevărat!

Orice Ragdoll ar trebui periat o dată sau de două ori pe săptămână şi îmbăiat o dată pe lună. Are o blană similară cu a iepurelui. Un motan Ragdoll poate să ajungă până la 14 kg, deşi majoritatea se limitează la 8-10 kg, iar femelele au cu două-cinci kg mai puţin decât motanii. Pisica Rragdoll trăieşte între 15 şi 25 de ani.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS