11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCu fiica la ginecolog

Cu fiica la ginecolog

Pentru fiica dumneavoastră, primul control ginecologic nu este un lucru uşor. Sentimentele care o încearcă pe adolescentă sunt contradictorii, se simte vulnerabilă şi stânjenită. Nici explicaţia că „orice femeie trece prin asta“ nu o încurajează.

 

Potrivit site-ului www.topsănătate.ro, medicii recomandă ca orice tânără să meargă la un control după împlinirea vârstei de 18 ani sau mai devreme, dacă şi-a început deja viaţa sexuală. În cazul în care adolescenta are unul dintre următoarele simptome: dureri abdominale, dereglări frecvente sau prelungite ale menstruaţiei, secreţii vaginale anormale, controlul medical de specialitate se impune de la sine, indiferent de vârsta fetei.

Pentru multe fete, ideea unui astfel de consult este înfricoşătoare. Acestea sunt nervoase, vulnerabile şi extrem de jenate. Ca mamă, este important să fiţi alături de fiică, explicându-i cu blândeţe la ce trebuie să se aştepte şi răspunzându-i la orice întrebare, pentru a o ajuta să-şi învingă temerile. Este posibil ca ea să nu înţeleagă de ce trebuie să meargă la doctor, din moment ce este sănătoasă.

 

Triplu rol

 

Trebuie să-i explicaţi că acest control ginecologic are trei roluri. Unul este de informare. Adolescenta poate primi răspunsuri confidenţiale la întrebări în legătură cu sexualitatea şi cu schimbările care se petrec după ce devine activă din punct de vedere sexual.

Al doilea rol este de prevenire. Medicul va efectua un control de rutină, pentru a se asigura că organele aparatului reproducător se dezvoltă normal şi pentru a lua măsuri încă din stadiul incipient, în cazul în care constată vreo anomalie.

În cel de-al treilea caz, dacă adolescenta se confruntă cu diverse probleme (menstruaţii dureroase, dereglări hormonale, secreţii patologice etc.), doctorul va institui tratamentul de rigoare.

De asemenea, fiica dumneavoastră trebuie să ştie că durata acestui consult, deşi implică mai multe etape, este scurtă, nu mai mult de zece minute.

 

Alegerea medicului

 

Multe mame le recomandă fiicelor acelaşi medic specialist la care merg şi ele. Este, desigur, o variantă, însă nu trebuie să-i impuneţi fiicei dumneavoastră acest lucru, dacă ea nu simte astfel. Chiar dacă până acum dumneavoastră aţi fost cea care a luat cele mai importante decizii pentru ea, este momentul să o implicaţi şi să ţineţi cont de dorinţa sa.

Cel mai bine este să discutaţi despre acest subiect. Ce medic ar prefera? Un bărbat sau o femeie? Mai tânăr sau mai în vârstă? Punctele de vedere sunt împărţite. Unele fete îşi doresc să fie consultate de o femeie, din considerentul că se află „de aceeaşi parte a baricadei“, în timp ce despre specialiştii bărbaţi se ştie că sunt foarte răbdători şi dau dovadă de multă înţelegere faţă de tânăra pacientă.

Altă sugestie înţeleaptă ar fi să o întrebaţi dacă ar dori să staţi şi dumneavoastră în cabinet pe durata consultului şi respectaţi-i decizia, indiferent care ar fi aceasta. În fond, vă doriţi ca ea să-i împărtăşească medicului tot ce i se întâmplă, şi s-ar putea să ezite să deschidă un subiect în prezenţa dumneavoastră. Poate că nu vă va fi uşor, dar obişnuiţi-vă cu gândul că a devenit o domnişoară şi are dreptul la intimitate.

 

Despre control

 

Înainte de examenul ginecologic propriu-zis, ar fi indicat să discutaţi cu ea şi să o ajutaţi să-şi facă idee despre ceea ce urmează să se întâmple. Ea va discuta cu medicul şi trebuie să fie pregătită să răspundă la următoarele întrebări:

– Când ai avut ultima menstruaţie? (Îi va fi mai uşor să răspundă dacă, între timp, aţi învăţat-o să-şi ţină un calendar numai în acest scop.)

– Ţi-ai început viaţa sexuală? Dacă da, te protejezi? Ce măsuri contraceptive foloseşti?

– Ai dureri în timpul menstruaţiei sau înainte de aceasta, sau sângerări masive?

Este important să fie cât mai relaxată şi să aibă încredere în medic, pentru a răspunde sincer, chiar dacă subiectul o stânjeneşte. Încurajaţi-o să-i pună întrebări medicului.

Controlul ginecologic include, de regulă, două părţi: palparea sânilor şi examinarea ginecologică propriu-zisă. Aceasta din urmă le sperie uneori pe fete.

De aceea, este important să staţi de vorbă înainte, să o ascultaţi şi să o liniştiţi. Eventual, dacă şi ea vrea, povestiţi-i cum a fost pentru dumneavoastră această experienţă. Fiica dumneavoastră trebuie să ştie că nu va fi nimic dureros şi că se va termina mai repede decât ar crede.

După ce consultul s-a încheiat şi aţi părăsit cabinetul medical, încurajaţi-o să vă spună ce simte – fără a o forţa, dacă nu vrea să discute despre acest subiect. Pentru unele fete, primul consult ginecologic echivalează cu o confirmare a faptului că au intrat în rândul femeilor. Prin urmare, este firesc să se gândească la aceste aspecte şi să fie preocupată şi uşor retrasă. Acordaţi-i timpul necesar şi lăsaţi-o să ştie că puteţi discuta de îndată ce se va simţi pregătită.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS