16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPăduchii preferă blondele

Păduchii preferă blondele

Persoanele blonde prezintă un risc mult mai mare de a avea păduchi. Explicaţia pentru această situaţie a fost oferită de un grup de cercetători australieni care a realizat un studiu în acest sens. Potrivit acestora, fetiţele blonde au părul mai drept, iar paraziţii sar mai uşor de pe un fir de păr pe altul aşezat paralel. „Ţinta preferată a păduchilor, în ciuda a ceea ce se crede în general, este fetiţa blondă de familie bună, cu părul drept şi curat. Emigranţii săraci cu părul des şi murdar sunt «subiecţii» evitaţi de paraziţi. Aşa se explică faptul că frecvenţa păduchilor este scăzută la populaţiile de negri deoarece părul acestora nu le permite să ajungă la rădăcina firului. Unul dintre miturile nefondate este acela că doar copiii murdari au păduchi. Aceştia iubesc persoanele curate, deoarece părul îmbâcsit îi pune în faţa prea multor obstacole, împiedicându-i să ajungă la scalp pentru a suge sângele“, a declarat Carlo Gelmetti, responsabil al Serviciului de dermatologie pediatrică din cadrul Institutului de ştiinţe dermatologice de la Universitatea din Milano.
Gelmetti a subliniat că păduchii preferă părul curat şi în topul preferinţelor sunt blondele cu părul drept. „Brunetele cu părul des pot răsufla liniştite. Păduchii nu le iubesc din cauza asimetriei părului lor, care le creează dificultăţi de mişcare, pentru că firele de păr nu sunt paralele“, a subliniat expertul italian.
Numărul de cazuri de pediculoză a crescut în ultimii 30 de ani în întreaga lume. Subiecţii cei mai expuşi riscului sunt copiii cu vârsta între trei şi 11 ani, chiar dacă pediculoza nu este întâlnită doar la vârsta infantilă. „Copiii sunt expuşi pentru că se joacă mai tot timpul în grup, fac schimb de jucării, de pălăriuţe şi şepci. La această vârstă contactul interpersonal este mult mai apropiat“, a mai precizat Carlo Gelmetti.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS