5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMarea - de la nămol la nisipuri de aur

Marea – de la nămol la nisipuri de aur

La aşa o zăpuşeală care ne împresoară şi ne topeşte din picioare, numai o minune ne mai poate salva: marea! Iată trei oferte răcoritoare, alese pe sprânceană şi în funcţie de buzunar: Eforie Nord, Albena şi Gran Canaria.

Primul stabiliment de pe litoralul românesc de băi cu nămol a fost înfiinţat în 1901, la Eforie Nord. Situată la 14 km sud de Constanţa, între mare şi lacul Techirghiol, staţiunea Eforie Nord îmbină turismul recreativ cu cel balnear, fiind renumită în toată Europa pentru tratamentele cu factorii naturali. Staţiunea dispune de două baze de tratament, una conectată la reţeaua de hoteluri: Steaua de mare, Delfinul, Meduza, iar cealaltă la clinica de 120 de locuri a Institutului de Balneofizioterapie şi Recuperare Medicală. Bazele de tratament funcţionează tot anul, spaţiile de cazare fiind încălzite în timpul sezonului rece. Dotate cu diverse instalaţii: pentru băi calde (cu apă sărată concentrată provenită din lacul Techirghiol), pentru împachetări calde cu nămol, pentru tratamente ginecologice, aerosoli, kinetoterapie, saună şi gimnastică medicală, cele două baze de tratament fac minuni în cazul mai multor tipuri de afecţiuni: reumatice, dermatologice, locomotorii, respiratorii, ginecologice etc.
Supranumită şi „staţiunea copiilor “, Eforie Nord are o plajă excelentă (cu o trecere lentă în apă), dar şi foarte multe spectacole şi magazine pentru copii. Este cunoscută ca o staţiune pentru familii.
Pentru cei care au încredere în particulari, în Eforie Nord se găsesc camere (cu două paturi) la preţul de 500-600.000 de lei vechi. Gazdele pun la dispoziţia turiştilor terasă, frigider, aragaz, ba chiar şi seif pentru siguranţa valorilor personale.
În ceea ce priveşte cazarea la hoteluri, aceasta variază în funcţie de stele şi perioadă. Hotelul Panoramic, de trei stele, oferă în luna iunie sejururi de şase zile în camere duble standard la preţul de 636,39 de lei şi bonuri valorice de 45 de lei. În iulie, preţul creşte până la 1.025,30 lei. Facilităţile pe care le oferă hotelul sunt: nouă camere duble şi şase matrimoniale – toate au vedere la mare (hotelul fiind situat pe faleză, la 20 m de mare) şi sunt dotate cu TV, AC şi minibar.

Bulgaria nu-i ca România

În ultimii ani, litoralul bulgăresc a atras tot mai mulţi turişti nemulţumiţi de condiţiile oferite de staţiunile noastre. Au însă şi motive să plece acolo: staţiunile vecinilor noştri, hotelurile şi personalul turistic sunt, ce-i drept, de nivel european. Iar preţurile sunt de cele mai multe ori mai mici decât pe litoralul românesc.
Hotelul Kaliacra, de patru stele, este situat în Albena, are o arhitectură originală şi se află pe malul mării, la poalele dealurilor pitoreşti, acoperite de vegetaţie bogată. Hotelul pune la dispoziţie: restaurant cu aer condiţionat, bar cu separeuri, piscină cu bar, două piscine pentru copii şi adulţi, teren de joacă pentru copii, sală de desene animate. Camerele sunt confortabile, dotate cu telefon, radio, televizor cu program prin satelit, baie şi balcon. Toate au vedere la mare. În funcţie de preferinţele turiştilor, se pot asigura contra cost masaj, magazin, birou de schimb valutar, parcare, maşini pentru închiriat, seif şi frigider. De asemenea, există posibilităţi pentru: tenis, volei de plajă, hidrobiciclete, paraseilling, surfing, banană de apă etc.
Pentru luna iunie, tariful unui pat în cameră dublă pe zi, în regim all-inclusive, este de 50 de euro. Acesta creşte până la sfârşitul lui iulie la 60, respectiv 65 de euro de persoană, pe zi. Copiii de până la 12 ani beneficiază de reducere, iar cei de până la doi ani de gratuitate.

Exotism spaniol

Seaside Grand Hotel Residencia, de cinci stele, este foarte aproape de plaja Maspalomas, cu vedere către vestitele dune de nisip. Hotelul este construit în stilul maur şi este înconjurat de vegetaţie tipică zonei. În ceea ce priveşte facilităţile, oferă piscină în aer liber cu apă încălzită, restaurant, terasă, coafor, salon de cosmetică, bibliotecă, magazin de suveniruri, baie de aburi, saună, sală de fitness, precum şi posibilitatea de a practica tenis de câmp sau golf pe cele cinci terenuri existente pe insulă.
Toate camerele hotelului sunt dotate cu baie sau duş, WC, uscător de păr, halate de baie, TV-satelit, sistem audio, DVD-player, aer condiţionat, telefon, minibar, linie de internet, balcon sau terasă. Turistul are aici posibilitatea de a alege între două tipuri de camere: standard (37 mp), care pot fi cu vedere către piscină şi dunele de nisip sau numai către piscină, şi „juniorsuite“ (50 mp), care dispun de o singură cameră, baie cu cadă şi duşuri speciale pentru masaj şi pot fi cu vedere către piscină sau grădină.
Tarifele pentru un sejur în Gran Canaria variază de la 2.494 de euro / camera standard pentru 2 persoane / 7 nopţi cu mic dejun, la 2.816 euro / camera standard pentru 2 persoane / 7 nopţi cu demipensiune şi la 3.404 euro / camera standard pentru 2 persoane / 7 nopţi cu pensiune completă.
Preţurile includ cazarea, masa şi transferul aeroport – hotel – aeroport. Nu includ asigurările medicale şi transportul.
(Toate ofertele prezentate sunt valabile la Agenţia de turism Mapamond, Craiova)
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS