17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Cel mai mare fluture din lume este Regina Alexandra, din Papua Noua Guinee. Descoperită de Sir Alfred Meek în anul 1907, această specie de fluturi a fost botezată după Alteţa Sa Regina Alexandra, soţia de origine daneză a regelui Eduard al VII-lea al Angliei. În prezent, această specie este considerată pe cale de dispariţie, căci pădurile tropicale în care trăiesc aceşti fluturi sunt din ce în ce mai afectate, habitatul lor fiind distrus câte puţin în fiecare zi din cauza dezvoltării industriale. În general, speciile de fluturi din America de Nord impresionează prin dimensiuni şi varietate, însă Regina Alexandra iese în evidenţă datorită dimensiunii sale: femelele acestei specii au o anvergură a aripilor de 30 de centimetri, mai mare decât cea a masculilor.
Corpul femelelor este crem, cu un punct roşu pe abdomen, iar uriaşele aripi sunt de culoare maro cu pete albe. Spre deosebire de majoritatea speciilor de animale şi insecte, masculul este mai mic decât femela şi este mult mai colorat decât aceasta: corpul este galben, iar aripile au culoarea verde deschis şi albastru.
Larvele din care ies aceşti fluturi se hrănesc iniţial cu propriul înveliş, însă, după ce se dezvoltă, încep să „ciugulească“ din frunzele unei plante extrem de toxice, iar din această cauză şi-au câştigat renumele de fluturi otrăvitori. Totuşi, cantitatea consumată de larve nu este suficient de mare încât să fie periculoasă pentru alte animale, ci doar produce o durere puternică atacatorilor, care nu este însă fatală. Şi pentru că instinctul de conservare al animalelor este foarte bine dezvoltat, atacatorii „ştiu“ ce li se întâmplă dacă se hrănesc cu acest fluture, de aceea Regina Alexandra este în siguranţă în pădurile tropicale. Singurul său duşman este omul.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS