11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024

Masa de duminică


Pui Szechuan

Ingrediente: şase linguri ulei de alune (sau orice alt ulei), trei ardei roşii mici, curăţaţi de seminţe şi mărunţiţi, o cană de morcovi tăiaţi, opt pulpe de pui fără piele şi fără oase tăiate cubuleţe, două legături de ceapă verde, trei linguri de usturoi tocat, o jumătate pahar cu apă, patru linguri de sos de soia, patru linguri de oţet, patru linguri de amidon de porumb, patru linguri de zahăr.Mod de preparare: Se încinge uleiul. Se adaugă ardeii iuţi mărunţiţi şi morcovii. Când morcovii se înmoaie, se adaugă puiul. Când puiul e aproape gata, se adaugă ceapa şi usturoiul. Se lasă încă trei minute sau până când puiul e complet făcut. Se amestecă apa, sosul de soia, oţetul, amidonul şi zahărul şi se toarnă în tigaie; se amestecă până sosul se îngroaşă un pic. Se serveşte cu orez la aburi.

Patlican Musakka

Ingrediente: un kg de vinete, 50 g ulei de măsline, 250 g carne tocată, două cepe mici, două roşii, două linguriţe de bulion, două linguriţe de sare, 1/4 de linguriţă de piper, 1/2 cană cu apă, pătrunjel.Mod de preparare: Se curăţă vinetele fâşii şi se taie în felii de 1 cm grosime. Se prăjesc uşor în ulei până devin maronii. Se scot din tigaie, păstrând uleiul. Se pune un strat de vinete într-un vas. În uleiul rămas se căleşte ceapa, după care se pune şi carnea, lăsându-se timp de opt – zece minute. Se adaugă bulionul, o roşie tăiată, sarea şi piperul. Se acoperă cu un capac şi se lasă patru – cinci minute. Se adaugă apă, amestecând bine. Se lasă amestecul până fierbe, după care se răstoarnă peste vinete. Se acoperă cu felii de roşie. Se lasă la cuptor 30 minute. Se presară deasupra pătrunjel. Se serveşte ferbinte.

Lokma

Ingrediente: 1 kg zahăr, 600 ml apă, o linguriţă de suc de lămâie, două linguriţe de drojdie uscată, o linguriţă de zahăr, 60 ml de apă, 250 g făină (2 căni şi 1/4), un ou, 1/3 linguriţă de sare, 100 g ulei.Mod de preparare: Se prepară un sirop din zahăr şi apă şi se lasă deoparte. Se dizolvă drojdia şi o linguriţă de zahăr într-un castronel cu apă călduţă. Se adaugă 1/4 cană de făină şi se amestecă până se omogenizează bine. Se acoperă vasul şi se lasă 20 de minute. Se adaugă restul de făină, oul şi sarea. Se amestecă bine şapte – opt minute, până se formează un aluat lipicios, nu foarte gros. Se lasă la căldură timp de 30 de minute. Se încinge uleiul într-o tigaie. Se ţine o linguriţă în ulei, după care, cu ea, se ia din aluat. Se repetă operaţia, punându-se cât mai multe linguriţe cu aluat în tigaie, care se întorc rapid pe partea cealaltă. Se coc până devin aurii. Se pun apoi în siropul rece şi se lasă până absorb siropul. Se scot pe un platou şi se servesc.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS