17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCea mai bună alimentaţie pentru femei

Cea mai bună alimentaţie pentru femei

Este necesar ca alimentaţia femeilor să difere de cea a bărbaţilor. Şi asta pentru că necesităţile organismului unei femei sunt şi ele diferite.

 

Doi medici americani, citaţi de site-ul www.eva.ro, explică: „Din punct de vedere al nutriţiei, cerinţele corpului femeiesc sunt unice. În special după ce împlineşte 30 de ani, orice femeie trebuie să includă în meniu câteva alimente esenţiale, care o vor ajuta să-şi menţină sănătatea şi silueta“.

Proteinele din soia sunt foarte importante pentru funcţionarea optimă a inimii şi se pot găsi în produse precum tofu, unt de soia sau cereale. Sunt bogate în substanţe nutritive şi scad nivelul de colesterol „rău“ din sânge (răspunzător de formarea plăcilor aterosclerotice care împiedică circulaţia sângelui în vene şi artere). Este recomandabil ca femeile să consume zilnic aproximativ 25 de grame de proteine de acest tip.

Cerealele integrale sunt bogate în fibre, deci ameliorează problemele digestive, atât de frecvente în cazul femeilor. Consumaţi cât mai des pâine integrală, orez integral, porumb, germeni de grâu şi fulgi de tărâţe.

Alimentele cu un conţinut bogat de acid folic (asparagus, portocale, fasole) trebuie să fie în mod obligatoriu incluse în dietă, mai ales dacă sunteţi însărcinată, dar nu numai.

Afine proaspete şi suc de afine. Micuţele fructe sunt bogate în antioxidanţi, acid elagic (cu proprietăţi anticancerigene), fibre, precum şi vitaminele B2, C şi E. De asemenea, previn infecţiile urinare şi îmbunătăţesc activitatea cardiovasculară.

Apa! Nu este un aliment, dar îşi merită cu prisosinţă locul pe această listă, întrucât este importantă pentru funcţionarea metabolismului. De asemenea, facilitează procesul de digestie, eliminarea toxinelor şi a kilogramelor în plus. Pentru rezultate vizibile, nutriţioniştii recomandă consumul a opt – zece pahare de apă zilnic.

Nucile sunt foarte bogate în grăsimi mononesaturate, care echilibrează colesterolul, precum şi grăsimi polinesaturate, care previn afecţiunile aparatului circulator. De asemenea, reprezintă o excelentă sursă de proteine, calciu, fosfor, zinc, seleniu, acid folic, vitaminele C şi A. Consumaţi-le însă cu moderaţie – nu de alta, dar sunt bogate şi în calorii…

Legume cu frunze verzi – oricare, începând de la napi, până la lăptuci şi pătrunjel. Sunt bogate în substanţe nutritive şi fibre, recomandându-se să fie consumate de trei ori pe zi.

Fructe şi legume bogate în vitamina C. În categoria aceasta se încadrează: citrice, căpşune, ardei verzi şi roşii, broccoli, spanac, tomate, cartofi, kiwi. Consumul lor previne maladiile coronariene, iar vitamina C este un antioxidant esenţial.

Alimentele care conţin fier previn anemiile: tofu, carne slabă de vită, spanac, varză, peşte, ficat, carne de pasăre, ouă, dovleac, fasole uscată, cartofi dulci. Femeile au nevoie de 12-15 miligrame de fier zilnic, spre deosebire de bărbaţi, cărora le este suficient un aport de 10-12 miligrame în fiecare zi.

Alimentele bogate în calciu menţin structura osoasă şi previn apariţia osteoporozei. Produsele lactate, legumele cu frunze verzi şi tofu trebuie incluse în alimentaţia zilnică.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS