17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

Cimitirul nuclear de pe fundul mãrii 

Organizaţia pentru protejarea mediului înconjurător Bellona din Norvegia a avertizat că depozitele cu materiale nucleare abandonate în peninsula Kola a Rusiei ar putea exploda oricând din cauza erodării de către apa marină, relatează ziarul chinez Qingnian Cankao. Specialiştii au spus că, dacă s-ar întâmpla aşa ceva, materialele radioactive ar acoperi Europa nordică până în Marea Britanie, iar calamităţile care se pot produce în mediul înconjurător le-ar depăşi pe cele provocate de explozia centralei nucleare Cernobâl, din anul 1986.

Reprezentanţii organizaţiei norvegiene au spus că în golful Andreev, din peninsula Kola din nord-vestul Rusiei, există şi trei cimitire nucleare pe fundul mării, care se află la o distanţă de numai 45 km de graniţa Norvegiei.

Recent, o nouă anchetă a arătat că în zidurile exterioare ale acestor construcţii de beton au apărut o serie de fisuri. Apa mării pătrunde în depozite, erodând materialele nucleare abandonate, dând astfel drumul la particulele de uraniu. Acestea pot provoca reacţii în lanţ, care pot produce o mare cantitate de căldură, iar apele mării vor emite oxigen. La final va avea loc o explozie nucleară, iar substanţele radioactive vor ajunge în atmosferă.

Potrivit estimărilor, pe teritoriul Rusiei există 1.000 de centrale nucleare, 15 mii de tone de combustibil solid nuclear, 177 de milioane de tone de materiale nucleare solide abandonate, precum şi 500 de milioane de tone de materiale lichide abandonate.

Pentru a preveni accidentele pricinuite de scurgerile nucleare, la Summit-ul celor 8 din anul 2002 s-a hotărât să se acorde Rusiei un sprijin financiar de aproape zece miliarde de dolari, pentru a trata problemele apărute în localităţile cu cercetări nucleare, chimice şi biologice.

Cu toate acestea, problemele materialelor nucleare abandonate sunt foarte grave. În primul rând, este un haos în structura guvernamentală privind administrarea instalaţiilor nucleare, iar în al doilea rând, o parte din banii destinaţi tratării materialelor nucleare abandonate sunt folosiţi în alte scopuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU