12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinBronz fără riscuri

Bronz fără riscuri

În cazul expunerilor îndelungate, soarele se dovedeşte a fi unul dintre cei mai mari duşmani ai pielii; poate provoca eritem, arsuri, tumori (melanoame) şi îmbătrânirea prematură a pielii.

Potrivit lui Bruno Massa, autorul cărţii „Secretele unui ten mereu tânăr. Ghid practic de îngrijire a pielii“, citat de site-ul www.topsănătate.ro, soarele poate fi benefic pentru organism, dar numai dacă se respectă anumite reguli în timpul expunerii. Soarele activează circulaţia, stimulează producerea de pigmenţi şi de vitamina D (indispensabilă pentru asimilarea calciului), reglează bioritmul, creşte rezistenţa organismului la boli şi îmbunătăţeşte foarte mult starea psihică.
Nu există, totuşi, o dietă specifică, indicată pentru a asigura protecţia de razele solare; betacarotenul, papaya şi afinele pot accelera în anumite limite producţia de melanină, dar nu sunt suficiente pentru a asigura integritatea pielii.

Bronzaţi-vă sănătos!

– Alegeţi crema de protecţie solară adecvată tipului dumneavoastră de piele şi aplicaţi-o în zonele neacoperite înainte de a vă expune la soare; reînnoiţi aplicarea după fiecare baie în mare sau piscină.
– Expuneţi-vă treptat la soare, ţinând cont că pielea dumneavoastră ar putea fi sensibilă; dacă aveţi un fototip aflat în zona de risc, începeţi cu o expunere de câteva minute.
– Retrageţi-vă la umbră dacă pielea se înroşeşte.
– Ţineţi cont de zona geografică, de altitudine, de anotimp şi de oră, factori care determină variaţii – uneori mari – ale intensităţii radiaţiilor solare. Dacă sunteţi la mare sau la munte, protecţia pe care o oferă cremele obişnuite nu este suficientă; în aceste cazuri, trebuie să folosiţi în primele zile o cremă cu un factor mai mare de protecţie împotriva razelor UVA şi UVB – de exemplu, 15 – pentru a trece mai apoi la o cremă cu factor 4.
– Fiţi atenţi la elementele care reflectă razele soarelui, cum sunt nisipul, apa, zăpada etc., deoarece reflexia intensifică acţiunea radiaţiilor. Prin urmare, faptul că intraţi în apă nu vă apară de soare, ci, dimpotrivă, sporeşte riscurile.
– Evitaţi, pe cât posibil, să vă expuneţi la soare în intervalele când este foarte cald.
– După plajă, aplicaţi pe piele o cremă hidratantă şi nutritivă, cu acţiune de hrănire şi antiîmbătrânire. Dacă aţi stat mult timp la plajă, faceţi un duş pentru a înlătura transpiraţia şi impurităţile de pe piele, apoi aplicaţi imediat o cremă hidratantă.
– Nu expuneţi nou-născuţii la soare. În cazul copiilor mai mari de şase luni, cinci minute pe zi sunt suficiente; de la unu la cinci ani, expunerea la soare nu trebuie să depăşească zece minute; de la cinci la zece ani se pot utiliza filtre solare – nerecomandate la vârste mai mici – iar expunerea poate dura până la o oră pe zi.
– Persoanele în vârstă trebuie să se expună la soare în mod treptat şi moderat, deoarece pielea lor produce mai puţină melanină; pentru vârstnici, soarele este benefic, deoarece ajută la sinteza vitaminei D, indispensabilă pentru metabolismul calciului.

Cazuri speciale

– Cei care suferă de fotosensibilitate (hipersensibilitate la lumină şi, prin urmare, la radiaţiile solare care provoacă înroşirea pielii, prurit şi pete chiar şi în cazul expunerilor de scurtă durată) trebuie să fie foarte prudenţi când se expun la soare, să utilizeze creme cu factor mare de protecţie contra razelor UVA şi UVB, să poarte ochelari de soare etc.
– Cei care iau medicamente – antibiotice, laxative, barbiturice, sulfamide, diuretice, fenotiazine şi, în special, anticoncepţionale – pot fi afectaţi de forme grave de fotosensibilitate. Ei trebuie să citească atent prospectele medicamentelor şi, dacă au dubii, să consulte medicul dermatolog.
– Cei care beau mult alcool trebuie să fie foarte atenţi, deoarece abuzul de alcool poate crea fotosensibilitate.

Principiile active ale cremelor solare

Principiile active ale cremelor de protecţie solară pot fi naturale, adică substanţe vegetale active ca extractele din aloe, boabe de grâu, susan, măsline şi avocado; aceste produse, deşi au un efect protectiv inferior celor de sinteză, sunt mai recomandabile întrucât sunt mai bine tolerate de piele. Unele creme de protecţie solară conţin tiroxină – un acid capabil să accelereze secreţia de melanină de la nivelul celulelor melanofore ale dermei. Cremele de protecţie solară pe bază de uleiuri sau unguente emulsionate în apă aderă bine la piele, protejând-o mai bine; în schimb, cremele pe bază de gel, lapte sau spumă sunt mai plăcute şi mai uşor de aplicat, dar se dovedesc mai puţin eficiente decât precendentele.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS