7.6 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPatru mistere ale creierului

Patru mistere ale creierului

Tot ceea ce nu înţelegem se află, de fapt, în mintea noastră.
Dacă veţi întreba zece oameni ce sunt visele, cu siguranţă veţi primi zece răspunsuri. Una dintre teoriile acceptate de majoritatea cercetătorilor este că oamenii visează ce
n-au făcut în timpul zilei şi trec prin emoţii neexperimentate. Altă teorie spune că visul apare ca urmare a unor legături între neuroni. În general, oamenii de ştiinţă sunt de acord cu faptul că visăm în faza cea mai profundă a somnului, numită Rapid Eye Movement (REM, mişcare rapidă a ochilor).
Alt comportament uman ce nu este înţeles în totalitate este râsul. Cercetătorii au descoperit că în timpul râsului se activează trei părţi ale creierului: o parte de gândire care are rol în înţelegerea glumei, o zonă ce controlează mişcarea, muşchii fiind astfel mobilizaţi, şi o zonă emoţională, care provoacă hohotele de râs. Nu se ştie încă de ce unele persoane râd la glumele proaste sau la filmele de groază, dar cert este că râsul face bine.
Alt fenomen ciudat este următorul: creierul „nu uită“niciodată că a controlat întregul organism. Dacă o persoană suferă o amputare, stimulii nervoşi vor reacţiona ca şi cum organul lipsă ar fi tot acolo. Nervii din locul afectat creează noi conexiuni şi continuă să transmită semnale creierului, ca şi cum „ramura lipsă“ ar mai fi acolo.
Mecanismele creierului fac, de asemenea, ca unele experienţe să fie greu de uitat, ca, de exemplu, primul sărut, prima zi de şcoală sau primul examen. Reuşim să ne aducem aminte de aceste „filme“ personale datorită „cutiei cu amintiri“, materia cenuşie în care sunt stocate toate amintirile şi sentimentele. În plus, oamenii nu uită niciodată emoţiile foarte puternice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS