24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinProgram pentru un stomac sănătos

Program pentru un stomac sănătos

Ne hrănim corect, respectăm cerinţele elementare în combinarea alimentelor, dar, cu toate acestea, în sezonul de primăvară, stomacul ne atenţionează.

Durerile sunt subite şi puternice, iar medicul de familie ne poate primi abia după-amiază sau a doua zi de dimineaţă. Primul ajutor în caz de criză stomacală ni-l putem acorda singuri. Sucul din cartofi cruzi ameliorează durerea. În cazul în care cartofii sunt noi, nu trebuie să li se îndepărteze coaja, trebuie doar bine spălaţi, apoi răzuiţi pe o răzătoare măruntă, după care strecuraţi. Sucul obţinut se poate bea într-o cantitate de 30-50 grame la fiecare 30 de minute.
– Puneţi picioarele într-un lighean cu apă călâie, peste care adăugaţi treptat apă fierbinte, până când obţineţi o temperatură a apei de circa 40 de grade Celsius.
– Luaţi câte cinci picături de nux vomica, la intervale de 10-15 minute. Acest preparat ajută şi în crize biliare şi renale.
– Pentru disconfort, acidităţi, apelaţi la preparatul Robinia pseudo-acacia 5 CH. Se iau câte cinci boabe cu 45 de minute înainte de masă. Dacă durerile sunt puternice, se poate lua o nouă doză şi la o oră după masă.
– Altă variantă pentru ameliorarea durerilor stomacale, arsurilor şi balonărilor cu senzaţie acidă este preparatul Gastrocynesine. Luaţi o tabletă cu o oră înainte de masă.
Propolis. Luaţi de trei ori pe zi, câte 20 – 40 de picături. Doza depinde de reacţia individuală a stomacului. În 40 g de apă sau lapte se adaugă 30% propolis diluat în spirt. Acesta distruge bacteriile şi ameliorează durerile, stimulând sistemul imunitar.
Plante medicinale. Se amestecă în cantităţi egale mentă, cimbrişor, sunătoare galbenă, şovârn şi valerian. Se face o infuzie din una – două linguri din acest amestec cu 0,5 ml de apă clocotită. Această cantitate se bea în cursul unei zile înainte de masă. Infuzia are efect împotriva stresului şi spasmelor.
„Persoanele cu stomac sensibil conştient renunţă la o serie de alimente, pentru a evita neplăcerile. Dar des omit adaosuri de minerale esenţiale, precum microelementul cupru. Ulcerul de asemenea se hrăneşte cu rezervele de cupru din organism, care are un rol esenţial de combaterea bolilor: diabet, poliartrită, astenie de primăvară, migrene. Acest microelement valoros îl putem asimila din ciuperci, ficat de vită, ovăz, orz, sfeclă, căpşuni, zmeură, mere sălbatice şi pelin. Laptele dulce trebuie consumat separat de celelalte alimente, deoarece, în stomac, acesta se transformă în urdă. Alimentele pot să reducă aciditatea stomacală şi să acţioneze ca tratament, dar pentru a se obţine acest efect este bine să ne hrănim de cel puţin cinci ori pe zi şi asta obligatoriu la ore fixe. Aşa stomacul se învaţă să reacţioneze cu o secreţie mărită şi nu se suprasolicită. Sunt interzise alimente prăjite, iuţi şi sărate. Alimentele lactate «leagă» acizii, ameliorând astfel durerea. În farmacii se oferă chiar tablete de lapte praf, pentru ulcer şi gastrită. La acestea se mai poate adăuga iaurt din lapte de bivoliţă şi oaie. Se mai recomandă tablete de enterosan şi lactoflor, care se găsesc în farmacii şi chiar în magazine alimentare. Se recomandă câte două tablete, cu 30 de minute înainte de masă“, a explicat doctorul bulgar Atanas Mihailov.
La respectarea programului de alimentaţie în caz de ulcer putem să omitem micul dejun. Acesta se poate înlocui cu o cană de suc din morcovi. Dacă îl amestecăm cu 50 – 70 ml de suc de sfeclă roşie, efectul este foarte rapid. Sfecla roşie conţine vitamina U, care este denumită „antiulcer“.
Între 10.00 – 11.00 dimineaţa, se poate mânca un amestec de boabe de grâu sau tărâţe, macerate în apă fierbite timp de circa 30 de minute.
La prânz este obligatoriu ca alimentele să se combine corect, pentru a se evita fermentaţia. Aceasta provoacă aşa-numitul reflux, întoarcerea alimentelor din stomac, urmat de acidităţi. De aceea, este bine să se evite combinaţii din orez, cartofi, preparate din aluat, precum şi oţet, roşii, lămâi, murături, a mai recomandat dr. Mihailov.
Iaurt, roşii şi fructe se recomandă cu o jumătate de oră înainte de masă, sau la o oră, două după servirea mesei. O combinaţie nerecomandată în caz de ulcer este plăcintă cu iaurt, pizza şi spaghete cu sos de roşii, roşii cu pâine,  roşii cu cartofi.
Grăsimile şi derivatele acestora sunt neutre şi se pot combina cu toate alimentele: ulei, untdelemn, unt, susan, seminţe de floarea-soarelui. Pe la orele 15.00 – 17.00, se poate pregăti o gustare dintr-un amestec de 30 – 40 g de nuci şi migdale, cărora, în prealabil, li s-au îndepărtat cojile. Pentru cină se recomandă peşte la grătar, carne înăbuşită, salate, orez şi cartofi ca garnitură. De asemenea, se pot consuma ouă, urdă, caşcaval, brânză. Alimentele albuminoase ajută pentru un somn liniştit. Foarte necesar este să se consume fructe şi legume proaspete, dar cu mic procent de celuloză, ca de exemplu banane, mere şi castraveţi curăţati.
După dr. Mihailov, „un meniu balansat în sezonul de primăvară ne poate scuti pentru tot anul de multe suferinţe stomacale“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS