12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Masa de duminică

Vitello tonnato

Ingrediente: o bucată de carne de viţel fragedă, o cutie de ton, puţine capere, maioneză.
Mod de preparare: Se fierbe carnea, după care se lasă să se răceasca şi se taie felii subţiri. Acestea se pun pe un platou şi deasupra se întinde bine crema făcută cu celelalte ingrediente (maioneza, ton, capere). Pentru decorat se folosesc, din nou, capere. 

Ciorbă de pui

Ingrediente: un pui pentru ciorbă (fără piept şi pulpe); o ceapă mare; doi morcovi; o ţelină; un pătrunjel; un păstârnac; 100 g fasole verde; 100 g fidea; o cutie de roşii tăiate (450 g); 1/2 legătură de pătrunjel; un litru de borş; sare, piper, leuştean.
Mod de preparare: Se spală puiul şi se taie în şase – opt bucăţi, apoi se pune într-o oală de trei litri în apă cu sare, cât să acopere puiul. Se lasă să fiarbă până se formează spumă. Se înlătură spuma şi se pun legumele tăiate cubuleţe sau rondele. După 20 de minute se verifică dacă s-au fiert legumele. Dacă s-au fiert, se pune fideaua. Se mai lasă să fiarbă încă 10 – 15 minute, până se fierbe şi fideaua, sau se urmează instrucţiunile de pe pachet. Se pun roşiile şi se mai lasă cinci minute. Se pun şi borşul, leuşteanul şi pătrunjelul şi se mai lasă până începe să fiarbă din nou. Se serveşte caldă, cu ardei iuţi.

Chec cu cacao şi anason

Ingrediente: opt ouă, o cană de 250 g zahăr, o cană de făină, opt linguri de ulei, două plicuri de zahăr vanilinat, două linguri de cacao, două linguriţe rase de anason pisat foarte fin.
Mod de preparare: Se începe cu aprinderea cuptorului. Apoi se ung două tăvi de chec cu unt şi se tapetează cu făină. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Albuşurile se bat spumă, se adaugă apoi zahărul în ploaie, puţin câte puţin, şi se bate în continuare până când acesta se topeşte. Separat, se amestecă treptat gălbenuşurile cu uleiul până rezultă o maioneză în care se poate pune şi zahărul vanilinat (facultativ). Se amestecă apoi cu albuşurile, se adaugă făina tot în ploaie şi la sfârşit se pune anason şi cacao. Se răstoarnă în tăvi şi se dă la cuptor. Se scot din tăvi după un minut de la coacere şi se taie după ce se răcesc. 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS