17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinShopping-ul pe internet, pus sub lupă

Shopping-ul pe internet, pus sub lupă

Tot mai mulţi împătimiţi ai cumpărăturilor aleg să facă shopping on line, pentru că această metodă prezintă mai multe avantaje: este convenabilă şi se economisesc bani, timp şi energie.

De ce ar alege cineva să cumpere ceea ce îşi doreşte de pe internet? Este o întrebare destul de pertinentă, care are un răspuns uşor de ghicit: este mai comod. Cumpărând on line, economisiţi în primul rând timp, dar aveţi şi şanse foarte mari să vă mai cruţaţi din buget. În plus, staţi acasă, confortabil, fără să fie nevoie să plătiţi taxiuri sau bilete la transportul în comun, nu aveţi de-a face cu vânzătoare care stau plictisite şi evitaţi aglomeraţia din magazine, având în acelaşi timp posibilitatea de a compara preţuri doar cu un click.
Shopping-ul on line nu este doar convenabil, ci este şi benefic pentru luarea celor mai bune decizii. În faţa calculatorului aveţi acces la mai multe opţiuni şi puteţi fi mai bine informaţi. Gândiţi-vă că nu numai „vânătorii de chilipiruri“ sunt adepţii cumpărăturilor pe internet, ci pentru mulţi shopping-ul on line a devenit un stil de viaţă. Din ce în ce mai multe persoane, chiar şi din rândul celor care sunt pasionate de shopping, consideră că a merge la cumpărături “reale” este o pierdere de timp. Prin urmare, fac tot ce se poate pentru a economisi timp, energie şi bani.

Cine cumpără on line?

Care ar fi trăsăturile caracteristice ale cumpărătorului on line? Un studiu efectuat de o echipă de cercetători din Germania şi publicat recent în revista Journal of Business Research a încercat să răspundă la această întrebare. Folosind date statistice şi încercând să estimeze numărul cumpărăturilor virtuale înregistrate anual, membrii echipei de cercetători, conduşi de Michael Bosnjak, au reuşit să creeze un model. Ei au analizat două dintre elementele caracteristice în procesul de cumpărare on line: implicarea raţiunii (cât de rentabil este acest proces) şi cea afectivă (cât de amuzant şi de interesant este shopping-ul on line). Evident, cu cât cumpărătorul era mai implicat din punct de vedere afectiv, cu atât cheltuia mai mult.
Dar ce anume declanşa această implicare? Experţii au ajuns la concluzia că există patru tipuri de „nevoi“ ce stau în spatele alegerii shopping-ului on line. În primul rând, s-a menţionat că există nevoia de a cunoaşte, de a înţelege anumite fenomene şi de a fi implicat în provocări intelectuale. Persoanele care sunt „mânate“ de această dorinţă au tendinţa de a căuta şi procesa foarte atent informaţiile înainte de a lua decizii. Al doilea tip de nevoie este de a evalua, de a judeca obiectiv, de a estima şi de a stabili valoarea unui anumit produs. Apare apoi nevoia de a „simţi adrenalina cumpărăturilor“. Există persoane care simt nevoia de a fi mereu în priză şi care au o dorinţă puternică de a experimenta ceva nou. În ultimul rând, dar cu siguranţă nu cel mai puţin important, cumpărătorii on line sunt stimulaţi de dorinţa de a avea cât mai multe obiecte materiale, de simpla plăcere de a cumpăra. Acestea sunt rezultatele obţinute până în prezent: împătimiţii de cumpărături on line simt nevoia de a fi implicaţi activ în procesul de achiziţionare a produselor, iar aceasta presupune nevoi destul de puternice de cunoaştere, evaluare, „adrenalină“ şi materialism în acelaşi timp.

Personalitatea cumpărătorilor on line

În ceea ce priveşte personalitatea celor „predispuşi“ să cadă în patima shopping-ului on line, cercetătorii au descoperit că există trei factori importanţi. Nu se pune problema dacă extrovertiţii se plictisesc făcând cumpărături pe internet şi nici dacă nevroticii îşi fac probleme că vor fi înşelaţi sau că nu vor primi produsele comandate. S-a constatat că persoanelor deschise, curioase şi cu o imaginaţie bine dezvoltată le face plăcere să facă shopping pe internet, observaţie care a fost făcută şi în cazul celor cu tendinţe de instabilitate emoţională. S-a emis ipoteza că stresul produs de cumpărăturile făcute în aglomeraţia din lumea reală este mai mare decât îngrijorarea că e posibil ca produsele comandate să nu fie livrate. De asemenea, persoanele cu spirit practic şi cele dispuse să rişte sunt foarte deschise la ideea de shopping on line.
O ultimă concluzie la care a ajuns echipa de experţi a fost aceea că alegerile cele mai bune la cumpărături sunt „dictate“ de implicarea afectivă, nu de cea cognitivă. Cu alte cuvinte, ele sunt făcute mai mult cu inima decât cu raţiunea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS