10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinApariţie editorială

Apariţie editorială

Romanul de debut al scriitorului Dan Lungu, „Raiul găinilor“, una dintre cele şapte cărţi cu care a debutat proiectul „Votează literatura tânără!“, a apărut, de curând, în germană la editura austriacă Residenz Verlag. În această toamnă urmează să fie editat şi volumul de proză scurtă „Băieţi de gaşcă“.
Prima apariţie a romanului „Raiul găinilor“ în străinătate a fost în 2005, în Franţa, unde a fost publicat de Jacqueline Chambon şi a stat vreme de câteva săptămâni în topul celor mai bine vândute cărţi ale editurii. Va urma editarea în Slovenia, la editura Apokalipsa (în 2007). Dan Lungu se pregăteşte ca, în februarie 2008, să-şi lanseze al doilea volum pe piaţa franceză – „Sunt o babă comunistă!“, la Editions Jaqueline Chambon.
„Identitatea, fie ea artistică sau socială, e un proces subtil, nu un «lucru»; un proces de combinare, într–o alchimie personală, a «asemănărilor» şi «diferenţelor». Autorii din Vest au probleme mari să se diferenţieze unii de alţii; noi, cei din Est, avem un capital de «diferenţe», venit dintr–o istorie şi un set de experienţe particulare, care poate lua cititorul străin prin surprindere. În ceea ce mă priveşte, nu–mi propun deloc să fiu exotic, ci doar să fiu eu însumi – altfel nici n–aş putea scrie…“, mărturisea, de curând, Dan Lungu într-un interviu acordat Suplimentului de cultură.
Dan Lungu (n. 1969) este conferenţiar la catedra de Sociologie la Universitatea „Al.I. Cuza“ din Iaşi. Studii postdoctorale la Sorbona. Redactor la revista Au Sud de l’Est. În 1996, iniţiază grupul literar Club 8. Între 2001 şi 2002 a fost redactor-şef al revistei de cultură Timpul. Volume publicate: „Muchii“ (versuri, 1996), „Chetă la flegmă“ (proză scurtă, 1999), „Construcţia identităţii într-o societate totalitară. O cercetare sociologică asupra scriitorilor“ (2003), „Povestirile vieţii. Teorie şi documente“ (2003), „Proză cu amănuntul“ (proză scurtă, 2003), „Nuntă la parter“ (teatru, 2003). I se montează piesele „Cu cuţitul la os“ (Green Hours, Teatrul Luni, regia Bogdan Tudor, 2002) şi „Nuntă la parter“ (spectacol-lectură la Teatrul Odeon, regia Peter Kerek, 2003; spectacol-lectură la Teatrul Luceafărul, Iaşi, 2006, în cadrul proiectului Dramatis). Premiul Societăţii Junimea pentru activitatea literară pe 1993; Premiul Editurii Nemira pentru proza scurtă (1997); Premiul USR, filiala Dobrogea, pentru debut în proză (1999); Premiul Goethe Zentrum pentru promovarea originalităţii, ca reprezentant al Clubului 8 (2001). Membru al ASPRO şi USR. În 2005, este tradus în franceză cu romanul „Le paradis des poules“, Editions Jacqueline Chambon. Face parte din grupul de scriitori români invitaţi la „Les belles etrangeres“ (Franţa, 2005). Este tradus cu proză scurtă în italiană, germană, franceză, engleză, maghiară. La editura Polirom a publicat: „Raiul găinilor. Fals roman de zvonuri şi mistere“ (2004), „Băieţi de gaşcă“ (proză scurtă, 2005) şi „Sunt o babă comunistă!“ (2007).

„Raiul găinilor“,
de Dan Lungu

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU