10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinSoarele Versace străluceşte încă...

Soarele Versace străluceşte încă…

Există un top al celor mai fotografiate locaţii din Statele Unite, iar reşedinţa Versace se află în acest clasament pe locul doi, cu Casa Casuarina (prima fiind Casa Albă). Un nume de referinţă în modă, o emblemă a rafinamentului, a opulenţei şi armoniei, Versace se expune în mii de curente şi stiluri, păstrând însă un cod secret al exprimărilor artistice.

Lux şi magie, de la exterior la interior, reşedinţa americană nu are nici o regulă în ambientare, cuprinzând însă tot ce artele frumoase au creat de-a lungul timpului.
Este foarte greu să treci peste aceste trepte impresionante. La fel ca şi logistica, agenţii de ordine sunt foarte impunători, aici fiind un club extrem de închis. Pe lângă toate acestea, mai este şi bariera emoţională pe care trebuie să o depăşeşti.
Cu toţii ne amintim de fotografiile care au ţinut primele pagini ale ziarelor, în care am văzut corpul însângerat al lui Gianni Versace, de pe Ocean Drive din Miami. Însă, moartea lui nu reprezintă o dispariţie a numelui său din fashion-ul mondial şi din multe alte direcţii. Aceasta explică de ce Casa Casuarina este o locaţie atât de celebră, deşi accesul nu este permis publicului larg.
Însă, dacă treci peste pragurile sociale şi eşti unul dintre oaspeţii celor zece dormitoare sau ai plătit 50.000 de dolari pe an, taxa de membru, o vizită prin acest loc confirmă faptul că mulţimile de turişti ar fi exaltate să poată privi dincolo de porţile de la intrare. Nu putem trece cu vederea statuia din spatele porţilor din fier masiv. Este magie pură între aceşti pereţi. Chiar dacă este amplasată lângă mare, casa este un caleidoscop al vitraliilor, ce împrăştie lumină în fiecare cameră, în culorile curcubeului. Nu poţi vedea afară, însă de ce ţi-ai mai dori asta, când ai înăuntru atâta opulenţă?

Un palat în stil spaniol

Când Versace a pus mâna pe Casa Casuarina, în 1991, a rearanjat palatul în stil spaniol, transformându-l într-o construcţie stranie, în stil imperial, plătind 30 de milioane de dolari. A „aruncat“ tot stilul Art Deco, tipic pentru Miami Beach, pe care îl ura atât de mult, şi a meşteşugit un tărâm Versace încântător, rodul imaginaţiei sale.
Proprietatea a fost cumpărată în anul 2000 de miliardarul Peter Loftin. După ce a stat în cumpănă, gândindu-se ce să facă din acest loc, un cămin sau un muzeu, în final a decis că va locui acolo. Nu s-a mulţumit doar cu asta şi a realizat un somptuos „loc de joacă“ pentru elitistul său grup de prieteni, dar şi zece apartamente extrem de luxoase (cu preţuri între 1.200 şi 5.000 de dolari pe noapte), care fac faimosul George V din Paris să arate ca Fawlty Towers. „Familia Versace a luat mobila înainte să ne mutăm – îşi aminteşte Loftin -, însă nu cred că era potrivită pentru casă. Era… copleşitoare“. Totuşi, în urma etapelor prin care a trecut, Casa Casuarina reprezintă imaginea excesului.

O multitudine de stiluri de mobilier

Pentru redecorarea casei, Loftin a apelat la renumitul designer de interior Tom Bates şi la soţia acestuia, originară din Veneţia, dar şi la partenera sa de afaceri, Katia. Aşa cum îşi aminteşte Katia, nu a fost nici o limită la buget: „Bugetul nu a fost luat în considerare pentru ambientarea interioară; domnul Loftin a vrut tot ce este mai bun“.
Frescele şi suprafeţele lambrisate din marmură, piatra sau faianţa, din era Versace, au rămas neatinse, precum şi elementele originale create de arhitectul casei.
Noutatea este dată de îmbinarea stilurilor de mobilier, o îmbinare a continentelor şi erelor diferite, rezultatul fiind opulenţa desăvârşită, astfel că toate proprietăţile din vecinătate par sărăcăcioase. S-ar putea să nu fie pe gustul fiecăruia, însă, fără tăgadă, este un cocktail din părţi egale de dramă şi frumuseţe.
Găsim aici „apartamentul italian“ – vechiul dormitor principal, „apartamentul safari“, „apartamentul Wedgewood“ şi „apartamentul persan“, toate ambientate corespunzător denumirii lor. În drumul nostru ne putem relaxa şi într-un lounge marocan, pe care soţii Bates l-au ambientat cu măiestrie din materiale Rubelli, extrem de rare, după îndelungi cercetări prin America de Nord.
Wolfgang Birk lucrează în dining, cameră ce îţi dă sentimentul că ar trebui să fie sub apă, deoarece seamănă cu o grotă marină. Acesta este ornamentat cu pietre de mare şi fresce din piatră semipreţioasă, al căror design este făcut de Versace şi care au fost realizate de Fantini Mosaici din Milano. În completare, vine bolta tavanului. Touche-ul final îl reprezintă îngerii, care zboară deasupra celor ce iau masa.

O casă lipsită de monotonie

Piscina din spatele diningului, situată în grădină, este o fantezie romană supradimensionată. Plăcile ceramice de pe fundul piscinei, de un albastru închis, sunt ornamentate cu creaturi marine şi cu clasicele embleme Versace, printr-o explozie de culori şi, bineînţeles, cu SOARELE auriu.
În Casa Casuarina nu există nici măcar un centimetru de monotonie. Fiind opera imaginaţiei exuberante, este o capodoperă a culorilor, texturilor, emanând o energie unică. Aşa cum spune şi noul proprietar, ducându-şi căminul într-o nouă eră, „interiorul acestei case este diferit de exterior, unde a avut loc tragedia. Aici este locul în care a trăit Versace, nu locul în care a murit“.
Luana IBACKA

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS