17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Gaiţele albastre

Gaiţele albastre fac parte dintr-o specie de păsări originară din America de Nord. Aceste păsări sunt gălăgioase şi se numără printre vestitorii lungilor ierni de pe continentul nord-american. Gaiţele albastre sunt mai mari decât măcălendrii, dar mai mici decât ciorile. Deşi nu sunt violente şi nu atacă alte păsări, gaiţele albastre se hrănesc cu seminţele pe care fermierii le aruncă altor specii de păsări.
Observaţiile şi experimentele au arătat că gaiţele albastre au o inteligenţă aparte. De exemplu, o pasăre din această specie regurgitează imediat hrana otrăvită şi nu se mai ating de ea a doua oară. Gaiţele albastre sunt capabile să scape nevătămate după ce au „furat“ un cuib de viespi şi se pot ridica în văzduh în timp ce cu un picior transportă cuibul şi cu ciocul scormonesc pentru a găsi larvele din interior.
Deşi sunt păsări destul de mari, gaiţele albastre au duşmani puternici, printre care bufniţa, şoimul şi vulturul. Mama Natură a înzestrat aceste păsări cu abilitatea de a imita vulturii. Deşi au un „comportament“ greu de tolerat, oamenii de ştiinţă spun că gaiţele albastre sunt „responsabile“ pentru repopularea pământului cu stejari după era glaciară, căci se pare că aceste păsări au îngropat ghinde care au germinat şi au readus aceşti copaci pe Terra.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS