17 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinDeliciile culinare din Antile

Deliciile culinare din Antile

Vă invităm să faceţi o plimbare culinară prin Antile şi să descoperiţi câteva dintre specialităţile din această insulă, ale cărei reţete ascund adevărate minuni gastronomice.

Popoarele care au migrat şi s-au instalat în aceste insule din Caraibe sunt numeroase. Începând cu amerindienii şi continuând cu africani, englezi, francezi, spanioli, indieni şi chinezi, fiecare dintre aceştia şi-a adus propria cultură şi propriile tradiţii culinare, punându-şi amprenta asupra bucătăriei de aici, care încet-încet s-a transformat într-una dintre cele mai bogate şi variate din lume.
De exemplu, sortimentele de curry tradiţional indiene s-au adaptat produselor locale şi s-au transformat în ceea ce se numeşte „poudre de colombo“, un amestec de condimente provenit din partea franceză a insulelor Caraibe, al cărui gust este asemănător cu cel al pudrei de curry, dar mai puţin iute. În acelaşi fel, crochetele de cod sunt originare din Portugalia, după o scurtă trecere prin Africa, iar reţeta de somon cu lămâie verde învelit în frunze de banan prezintă în acelaşi timp aspecte asiatice şi africane. Să nu uităm că bucătăria englezească şi-a adus şi ea contribuţia la reţetele din Antile, introducând în primul rând elementul „pudding“, iar rafinata artă culinară franţuzească a adus varianta foarte condimentată a sosului court bouillon (un sos în care s-au fiert diverse verdeţuri şi condimente, folosit pentru a opări, nu pentru a fierbe, peşte, crustacee sau fructe de mare).

Peştele

Fiind vorba de o insulă, bucătăria din Antile pune mare preţ pe produsele oferite de ocean şi foloseşte în special specii de peşti tropicali, precum peştele-spadă, care, preparat cu lămâie verde şi servit cu spanac, este un adevărat deliciu. Dacă doriţi să savuraţi un fel de mâncare special, foarte apreciat atât de localnici, cât şi de turişti, vă recomandăm să încercaţi mihalţ marinat şi piperat, cu carpaccio.
Dorada însă este peştele preferat al locuitorilor din Antile, motivul principal fiind acela că, în lagunele din aceste insule, dorada poate atinge şi 50 de centimetri şi poate fi un fel de mâncare gustos şi săţios, ce hrăneşte fără nici o problemă mai multe persoane. În general, dorada este gătită la cuptor cu boia, chimen şi piper. După cum vă puteţi da seama, condimentele reprezintă elemente esenţiale pentru gătirea felurilor de mâncare de peşte, iar un praf de piper şi câteva frunze de coriandru nu fac decât să potenţeze gustul tonului gătit a la creole sau al crabului cu avocado.

Fructele şi legumele

Climatul cald şi umiditatea din arhipelagul Antilelor favorizează cultivarea fructelor exotice, ideale pentru o salată de fructe proaspătă şi gustoasă. Fructele cel mai des întâlnite şi folosite sunt mango, litchi (un fruct tropical acoperit cu o coajă aspră, necomestibilă, şi cu interiorul constând dintr-un strat cărnos, alb şi translucid, cu gust dulce, cu o textură asemănătoare cu a strugurilor – n.r.), papaia, ananasul şi lămâile verzi, la care se adaugă vanilia. Însă, în funcţie de gusturile fiecăruia, salatele pot conţine şi guava, bucăţi de banane sau bucăţi de fructul pasiunii. Preparate ca la carte, nucile de cocos reprezintă un desert savuros, în timp ce laptele de nucă de cocos este un ingredient folosit în mod obişnuit la felurile principale de mâncare, precum pui cu plantane.
În ceea ce priveşte legumele, în bucătăria din Antile fructele de avocado şi cartofii dulci reprezintă cele mai importante ingrediente, însă spanacul devine şi el din ce în ce mai popular, considerându-se că dă mâncării o aromă aparte.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS