22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFestivalul Maria Tănase, la a XIX-a ediţie

Festivalul Maria Tănase, la a XIX-a ediţie

Ediţia din acest an a Festivalului „Maria Tănase“ o va sărbători pe Marea Doamnă a Muzicii Româneşti prin prezenţa tuturor premianţilor concursului şi cu un preşedinte al juriului aproape de sufletul oltenilor.

În perioada 28 mai – 1 iunie, Craiova va fi gazda celei de-a XIX-a ediţii a Festivalului-Concurs Naţional al interpreţilor Cântecului Popular Românesc „Maria Tănase“. Evenimentul este organizat de Consiliul Judeţean Dolj, în colaborare cu Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale (CJCPCT) Dolj. „Această ediţie este foarte puternică pentru că pe scenă vor urca premianţii festivalului. Participanţii au fost aleşi în funcţie de evoluţia lor în timp. Dacă un interpret a obţinut în 1973 premiul întâi, dar evoluţia sa a fost zero, nu a fost invitat“, a declarat Amelia Etegan, directorul CJCPCT Dolj. Pe 30 mai, la manifestarea ce se va desfăşura începând cu ora 18.00 vor participa Ionela Prodan, Olguţa Berbec, Leontina Dolca şi mulţi alţii, iar pe 31 mai, începând cu aceeaşi oră, la eveniment vor participa Gheorghe Roşoga, Niculina Stoican, Mariana Ionescu-Căpitănescu şi Constantin Lătăreţu. „Cel mai mare onorariu l-au solicitat moldovenii – 2.000 de lei – pentru că din aceşti bani trebuie să-şi deconteze şi transportul“, a precizat Amelia Etegan. Potrivit acesteia, cheltuielile pentru festival vor depăşi 400.000 de lei (380.000 de lei de la CJ Dolj, iar restul din sponsorizări).

Tudor Gheorghe, preşedintele juriului

Festivalul, găzduit de Teatrul Naţional „Marin Sorescu“, va oferi publicului o serie de surprize. Preşedintele juriului este Tudor Gheorghe, cel care la Gala Laureaţilor din 1 iunie va susţine un recital extraordinar. La Gala Laureaţilor vor fi prezenţi şi Floarea Calotă, Tiberiu Ceia, Matilda Pascal-Cojocăriţa, Constantin Enceanu, Cornelia şi Lupu Rednic, Maria Cornescu şi Angelica Stoican, care în acea zi îşi va lansa ultimul său de album muzical. „Ideea de a-i aduce pe scenă pe artiştii consacraţi la festival este salutară. Prezenţa maestrului Tudor Gheorghe la conducerea juriului este benefică şi onorează festivalul“, a declarat Ion Prioteasa, preşedintele CJ Dolj.

Festival naţional cu participare internaţională

Potrivit Ameliei Etegan, la eveniment vor participa 56 de concurenţi (50 din ţară şi şase din Dolj), care vor reprezenta 20 de judeţe. Printre aceştia şi-au făcut loc şi concurenţi din alte ţări (trei din Serbia şi unul din Republica Moldova). Aceştia vor fi acompaniaţi de Orchestra Ansamblului „Maria Tănase“ şi de Orchestra „Lăutarii“ din Chişinău. Marele premiu şi trofeul festivalului va fi în valoare de 1.500 de euro, sumă brută. În ceea ce priveşte restul premiilor, acestea vor fi în valoare de 1.000 de euro, locul I (solist vocal şi instrumentist), 800 de euro locul II (solist vocal şi instrumentist), respectiv 500 de euro locul III (solist vocal şi instrumentist).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU