5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024

Ciorbă de burtă

Ingrediente: 700 g burtă, 500 g rasol de vacă, doi morcovi, un pătrunjel; o ceapă, 1/2 gogoşar în oţet, trei-patru căţei mari de usturoi, 300 g smântână, două ouă, 60-70 ml oteţ 6 %.
Mod de preparare
Se ia burta şi se spală. Dacă vi se pare că miroase, puneţi-o câteva ore, chiar o zi, în puţină apă cu câteva linguri de oţet. Burta şi rasolul de vacă se curăţă de pieliţe şi de tendoane, se spală bine, se opăresc, apoi se spală din nou cu apă rece şi se aşază într-o oală. Rasolul se sparge punându-l la fundul vasului, iar burta se rulează şi se aranjează peste rasol. Se completează oala cu apa şi se pune la fiert cu sare. Se spumează în timpul fierberii. Se fierbe burta la foc mediu, cam două ore. Burta se scoate şi se taie fâşii de 5 cm lungime şi 1 cm lăţime. Rasolul se scoate şi se pune carnea în ciorbă. Se curăţă legumele şi se pun la fiert alături de fâşiile de burtă. Se potriveşte de sare. Se face mujdeiul din usturoi cu puţină zeamă din ciorbă. După ce aţi fiert legumele, le scoateţi şi puneţi oţetul şi gogoşarul tăiat cubuleţe. O mai fierbeţi 5-10 minute. Se adaugă mujdeiul. Smântâna se amestecă foarte bine cu cele două ouă bătute. Se stinge focul şi se adaugă în ciorbă amestecând continuu ca să nu se „brânzească“. Se serveşte fierbinte, cu puţin pătrunjel tocat şi ardei iute în oţet. Pe masă, alături de ciorbă se poate pune smântână, mujdei şi oţet pentru a obţine gustul dorit.
Complexitate: medie
Timp de preparare: trei ore

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS