Acasă Local Dolj Scurte ştirii

Scurte ştirii

Subiectele orale de bacalaureat, publicate pe Internet

Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) a publicat ieri, la ora 12.00, la adresa www.subiecte2007.edu.ro, listele cu subiecte şi instrucţiunile de realizare a biletelor pentru probele orale ale examenului de bacalaureat 2007. Tot ieri au fost făcute publice instrucţiunile cu privire la criteriile de apreciere a răspunsurilor elevilor şi a modului de evaluare a candidaţilor. Textele la prima vedere, care vin în completarea modelelor publicate pentru biletele de examen, vor fi transmise centrelor de examen cu maximum 48 de ore înainte de probă.
Ministerul a anunţat ieri, într-un comunicat de presă, că au fost elaborate subiecte pentru limba şi literatura română, limba şi literatura maternă (croată, germană, maghiară, sârbă, slovacă, turcă şi ucraineană) şi limbi moderne (engleză, franceză, germană, greacă, italiană, rusă şi spaniolă), în conformitate cu programele de examen. În prezent, pe site sunt publicate variante de subiecte în 18 limbi: limba română, şapte limbi materne (croată, maghiară, germană, sârbă, slovacă, turcă şi ucraineană), nouă limbi moderne (franceză, engleză, germană, spaniolă, italiană, portugheză, greacă, rusă, japoneză) şi o limbă clasică – latina. (A.D.)

Comisari de pândă la cheful doljenilor

Comisarii de mediu doljeni petrec şi ei mai mult timp decât de obicei la iarbă verde, în preajma zilei de 1 mai, aşa cum fac în general mai toţi românii. Însă ei doar vor privi lung la grătarele şi berea care fac deliciul celor veniţi la pădure, fiindcă sunt de serviciu în fiecare după-amiază, de sâmbătă până pe 1 mai inclusiv. Potrivit comisarului-şef Marin Costache, Garda de Mediu Dolj are program de lucru în aceste zile nelucrătoare în care doljenii ies la aer să se relaxeze, în special în jurul Craiovei. „În această perioadă, mai multe zone verzi vor fi luate cu asalt. Suntem obligaţi să preîntâmpinăm apariţia mormanelor de deşeuri cu care, de obicei, autorităţile se luptă după 1 mai. Aşa că maşinile inscripţionate «Garda de Mediu» vor fi văzute, după prânz, prin mai toate locurile în care oamenii se strâng în număr mare la iarbă verde“, a spus Marin Costache. (M.B.)

Elisabeta Lipă, din nou la Târgu Jiu

Canotoarea Elisabeta Lipă, multiplă campioană mondială, a venit ieri la Târgu Jiu, la inaugurarea cursului „Tehnici si instrumente de prevenire şi combatere a discriminării de gen“, organizat de Agenţia Naţională pentru Egalitatea de Şanse (ANES) între femei şi bărbaţi. Ambasador al egalităţii de şanse, Elisabeta Lipă a declarat că doreşte să promoveze un nou proiect al ANES. Canotoarea are la activ 24 de ani de sport de performanţă şi numeroase medalii de aur obţinute la olimpiade. 2007 a fost declarat de curând „Anul European al Egalităţii de Şanse pentru toţi“ şi a fost lansat un nou proiect, numit „Consolidarea reţelei judeţene a promotorilor în perspectiva implementării Strategiei Naţionale privind egalitatea de şanse între femei şi bărbaţi“. Este un proiect finanţat prin programul Matra KAP al Ambasadei Regatului Ţărilor de Jos în România, în parteneriat cu ANES. Obiectivul programului îl constituie îmbunătăţirea participării instituţiilor publice şi organizaţiilor neguvernamentale la sectorul politicilor publice care promovează egalitatea de şanse. (R.I.)

Gazeta de Sud este un ziar independent care are ca scop sprijinirea comunităţii oltenilor şi a valorilor acesteia. În cei 24 de ani de existenţă, a devenit cel mai citit cotidian regional din România.
Exit mobile version