10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicătura de cunoaştere

Picătura de cunoaştere

SMS-ul dăunează grav vocabularului

Comisia de educaţie din Irlanda a atras atenţia asupra faptului că popularitatea din ce în ce mai mare a mesajelor scrise de pe telefonul mobil ameninţă capacitatea elevilor (şi nu numai) de a scrie corect. Deşi această tendinţă pare să fie mai accentuată în ţările anglofone, unde există diferenţe mari între forma scrisă a cuvintelor şi pronunţia acestora, trebuie ţinut cont de faptul că este vorba de un fenomen îngrijorător, care tinde să facă „victime“ în toate ţările lumii, pe măsură ce telefoanele mobile devin din ce în ce mai accesibile.
În urma examinării lucrărilor scrise de elevi de 15 ani în cadrul examenului naţional din Irlanda, s-a constatat că greşelile gramaticale şi cele de ortografie au devenit din ce în ce mai frecvente, ceea ce reprezintă bineînţeles o problemă extrem de serioasă pentru instituţiile de învăţământ.
Folosirea telefoanelor mobile şi alegerea mesajelor scrise ca mijloace de comunicare au avut un impact negativ asupra standardului de scriere impus elevilor. Comisia care a făcut acest studiu a ajuns la concluzia că scrierea SMS-urilor este o ameninţare serioasă pentru convenţiile lingvistice de scriere. Acest lucru se întâmplă în primul rând din cauza scrierii fonetice, care face să se treacă uşor cu vederea forma corectă a cuvintelor, dar şi din cauza faptului că semnele de punctuaţie se folosesc foarte puţin. Mai mult decât atât, ortografia pare să nu mai conteze, din motive de spaţiu şi de rapiditate a comunicării.
Din păcate, problema nu se rezumă doar la aceste omisiuni. Trimiterea în mod constant a mesajelor scrise de pe telefoanele mobile pare să limiteze nu doar abilităţile de scriere ale fanilor SMS-urilor, ci şi vocabularul acestora. Studiul efectuat în Irlanda a relevat faptul că tendinţa generală a celor ce scriu în mod frecvent SMS-uri este de a folosi din ce în ce mai puţin fraze sau propoziţii elaborate şi de a se limita la folosirea timpurilor verbale simple, nemaifăcând nici un efort să îşi îmbogăţească bagajul de cunoştinţe lingvistice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS