13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCeasornicăria, ridicată la rang de artă

Ceasornicăria, ridicată la rang de artă

Zilele trecute a debutat la Geneva Salonul Internaţional de Ceasornicărie, în cadrul căruia, printre miile de orologii, au strălucit trei perle rare, trei ceasuri pe cât de neaşteptate, pe atât de spectaculoase, care ies în evidenţă într-un univers rupt din artă şi de „premiere mondiale“.

Prima surpriză o găsim la standul producătorului Jaeger-LeCoultre, care a promis, fără lipsă de modestie, o adevărată revoluţie şi care a reuşit să se ţină de cuvânt. Fabrica Sentier a creat primul ceas mecanic ce funcţionează fără lubrifiere şi care a fost numit Master Compressor Extreme Lab. Este o premieră, având în vedere că în ceasornicăria tradiţională s-au folosit dintotdeauna şi încă se utilizează uleiuri din cele mai fine pentru a asigura buna funcţionare a rotiţelor din mecanismele ceasurilor. Numai că, o dată cu trecerea timpului, aceşti lubrifianţi se deteriorează şi, dacă nu sunt înlocuiţi la timp, ceasul se dereglează. „A fost nevoie de doi ani pentru crearea acestui produs şi s-au investit mulţi bani. Însă, acest ceas este primul pas făcut către arta ceasornicăriei viitorului“, a declarat Jérôme Lambert, reprezentantul companiei Jaeger-LeCoultre. „Pentru că nu se foloseşte nici un fel de lubrifiant, ceasul nu se va opri niciodată şi, mai mult decât atât, rezistă la temperaturi extreme. Am efectuat teste la +60 grade Celsius şi la -40 grade şi nu s-a constatat nici o modificare“, a lăudat Lambert revoluţionarul ceas. Secretul acestui produs este mişcarea, aceasta fiind regândită în jurul unor componente ale căror dimensiuni au fost micşorate şi refăcute, folosindu-se 13 tipuri de materiale high tech. Şi dacă toate acestea nu v-au convins, Jaeger-LeCoultre a adăugat un detaliu: un mecanism ce contracarează efectele gravitaţiei şi ale altor forţe ce ar putea afecta precizia ceasului. Totul, pentru aproximativ 200.000 de euro.

O piramidă de diamante

Următorul ceas remarcabil poate fi admirat la standul firmei Piaget, unde se pare că ochelarii de soare reprezintă un accesoriu indispensabil, întrucât ceasurile împodobite cu pietre preţioase rivalizează cu Soarele însuşi. Compania producătoare a pus la bătaie şapte orologii, care costă peste şapte milioane de franci elveţieni (peste patru milioane de euro), preţul „acoperind“ valoarea a 300 de carate şi a 5.500 de ore de muncă. Anul acesta, firma, care a fost supranumită pe bună dreptate „bijutierul ceasornicarilor“, s-a depăşit pe sine. Piesa de rezistenţă, ceasul Diamond Emperador Temple, este spectaculoasă. Imaginaţi-vă un ceas care, văzut din profil, seamănă cu o piramidă construită din diamante, care adăposteşte practic două ceasuri: unul cu cuarţ, iar celălalt mecanic. Apăsăm pe un diamant şi iată că apare alt minicadran, apoi al doilea, ambele dezvăluind frumuseţea extraordinară a mecanismului 602 P Manufacture Piaget. Cât despre minuţioasa muncă prin care au fost aplicate 1.144 de diamante (în total 106,52 de carate) în montura din aur alb a ceasului, probabil cuvintele ar spune prea puţine. Preţul acestui orologiu unic a fost stabilit la trei milioane de franci elveţieni (aproape două milioane de euro).

Un joc mecanic n miniatură

Ultima, dar nu cea din urmă „vedetă“ este ceasul Vintage Jackpot Tourbillon, cu care firma Girard-Perregaux a făcut valuri. Este un ceas extraordinar, care nu se mulţumeşte doar să arate ora şi să-şi „controleze“ precizia la fiecare şase ore, ci are şi un design deosebit, în care compania s-a gândit să reproducă în miniatură mecanismul jocurilor mecanice din cazinouri. A fost nevoie de patru ani de muncă pentru a se realiza acest produs extravagant, dar este suficient să trageţi de maneta situată pe carcasă şi cele trei rotiţe încep să se învârtească. Un jackpot pentru care trebuie să plătiţi 615.000 de franci elveţieni (aproape 400.000 de euro).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS