16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinIasomia, o plantă delicată

Iasomia, o plantă delicată

Iasomia aparţine genului Jasminum, care cuprinde aproximativ 200 de specii de arbuşti şi plante căţărătoare permanent verzi, care înfloresc iarna sau primăvara.
Unele specii sunt foarte graţioase şi delicate, tocmai de aceea sunt adecvate pentru a fi cultivate ca plante de apartament, în timp ce altele sunt sălbatice şi se cultivă în loc descoperit.
Potrivit site-ului www.eva.ro, speciile care înfloresc iarna se replantează primăvara, iar cele care înfloresc primăvara se replantează toamna, în luna septembrie. După replantare, este bine să ajustaţi lungimea tulpinilor şi a ramurilor, pentru a menţine forma plantei. În afară de acest lucru, trebuie să folosiţi suporturi, cum ar fi prăjini, şpaliere sau cercuri metalice.
Primăvara şi vara, expuneţi planta la lumină, dar nu direct la soare, şi menţineţi pământul permanent umed. De asemenea, administraţi îngrăşăminte la fiecare două săptămâni.
Temperatura ar trebui să fie în jurul a 18 grade Celsius. Toamna şi iarna, temperatura trebuie să rămână între 10 şi 13 grade Celsius pentru iasomiile care înfloresc iarna, şi în jur de 15 grade Celsius pentru cele care înfloresc primăvara. Aşezaţi planta într-un loc luminos, departe de curenţii de aer. Menţineţi compostul uşor umed şi administraţi, la fiecare două săptămâni, un îngrăşământ lichid diluat în apă, folosind jumătate din doza indicată pe ambalaj.
Reproducere. Butaşii se prelevă în perioade diferite: primăvara, în cazul iasomiilor care înfloresc iarna, şi în luna octombrie în cazul celor care înfloresc primăvara. Tăiaţi extremităţile vlăstarelor la 10-15 cm, îndepărtaţi frunzele situate cel mai bazal şi trataţi suprafaţa tăiată cu o pulbere de hormoni rizogeni. Plantaţi butaşii într-un pământ pentru ghiveci amestecat cu nisip grosier şi menţineţi o temperatura de 18 – 21 de grade Celsius. Udaţi regulat pământul.
Pericole şi precauţii. Carenţa sau excesul de apă sunt semnalate de prezenţa frunzelor veştede şi zbârcite. Expunerea directă la soare determină închiderea la culoare şi căderea bobocilor florali – aşezaţi planta într-un loc mai umbros.
Mare atenţie şi la temperatură – când este prea ridicată, poate compromite înflorirea.
Dacă păduchele verde se dispune în colonii pe vârfurile tulpinilor, stropiţi planta cu un insecticid pe bază de pojarniţă.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS