6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTămăduirea de la Olăneşti

Tămăduirea de la Olăneşti

Dacă nu aţi plecat de Paşti, nu este deloc prea târziu. O puteţi face week-end-ul acesta, când două sărbători creştine – Izvorul Tămăduirii şi Duminica Tomii – cheamă la odihnă şi distracţie. Locaţia este la îndemâna oltenilor: Băile Olăneşti, un orăşel în care se pot simţi bine şi reface atât turiştii tineri, cât şi persoanele în vârstă sau cu afecţiuni medicale.

După zilele libere de Paşti, săptămâna care tocmai se sfârşeşte a fost în mod sigur obositoare! Deci, ce s-ar potrivi mai bine dacă nu o evadare în mijlocul unui peisaj frumos, într-un loc care să îţi ofere prilejul de a te relaxa, de a respira aer curat şi de a-ţi înmuia gâtul şi spatele înţepenite după o săptămână de muncă? Staţiunea Băile Olăneşti, aflată la 140 de kilometri de Craiova, este rezolvarea tuturor problemelor! Este una dintre puţinele localităţi din ţară care întruneşte în chip armonios doi factori naturali de cură: factorul climatic şi topoclimatic local şi factorul hidromineral constituit din apele minerale. Băile Olăneşti ocupă primul loc printre staţiunile balneoclimaterice din România în ceea ce priveşte numărul de izvoare, debitul total zilnic al acestora, dar şi varietatea compoziţiei şi concentraţia apelor minerale. În staţiune se găsesc peste 35 de surse hidrominerale, atât izvoare naturale, cât şi ca rezultat al unor lucrări de foraje şi miniere (puţuri şi galerii). 15 izvoare minerale sunt captate pentru cura internă. Două izvoare minerale şi patru sonde cu apă minerală sunt folosite pentru cura externă (balneaţie).

Istoricul şi renumele băilor

Efectele tămăduitoare ale apelor de la Olăneşti au început să fie cunoscute în urmă cu aproape 200 de ani. Primele studii chimice ale apelor minerale de la Olăneşti au fost efectuate în anii 1829 -1830 de către dr. Karl Friedrich Siller, ceea ce a determinat creşterea numărului de beneficiari ai tratamentului de aici. În anul 1873, la îndemnul dr. Carol Davila, au fost trimise mostre de ape minerale de la Olăneşti la Expoziţia Internaţională de la Viena, unde au obţinut medalia de aur. În 1868, dr. Carol Davila l-a îndemnat pe chimistul Bernath londway să studieze compoziţia chimica a apelor minerale din Olăneşti. Renumitul chimist a evidenţiat 40 de izvoare minerale şi a analizat 23 de surse hidrominerale distribuite în patru zone: Valea Olăneşti, Valea Tisei, Valea Buduroiu şi Valea Ripuroasa.
În 1910, dr. Ion Puturianu a grupat izvoarele minerale în mai multe categorii, după compoziţia chimică şi acţiunea lor asupra organismului. Cei interesaţi găsesc aici 14 izvoare iodurate, şase sulfurate şi clorurat-sodice, patru izvoare cu ape diuretice, un izvor bicarbonat, cu emanaţii abundente de gaze, două purgative, două izvoare feruginoase şi două izvoare cu compoziţie mixtă.
În urma analizelor, în 1926, izvoarele minerale din Olăneşti au fost supuse investigaţiilor fizice şi chimice de dr. Krizon din Praga, chimiştii Meta şi Schwartz de la Institutul Geologic, dr. V. Bianu, dr. C. Mihăilescu, dr. L. Alexiu, dr. P. Petrescu. În urma studiilor comparative cu alte ape minerale din Europa, s-a constatat că izvoarele minerale din Băile Olăneşti egalează sau depăşesc efectele apelor de la Contrexville, Karlsbad, Martingni, Vittel, Evian, Tahanon; pe cele de la Ems, Eaux Bonnes sau pe acelea de la Eaux-Bonnes, Barroger, Aix-les-Bains, Baden, Weisbaden, Aachen, Hall, Salies de Beaurn, Bax, Eaux Bonnes.

Palatul Ceauşeştilor

Efectele terapeutice ale apelor minerale atrag de secole mii de turişti români şi străini. Nu doar izvoarele vindecătoare reprezintă însă un punct de atracţie. Aşezată la o altitudine de 450 m, într-o zonă colinară cu păduri de foioase, închisă de crestele calcaroase ale Masivului Căpăţânii, Cândoaia, Stogul, Căprăreasa, Vânturariţa şi Gera, staţiunea oferă privitorului peisaje deosebite. În plus, are un climat plăcut, cu influenţe mediteraneene, caracterizat prin ierni blânde şi veri răcoroase, cu temperatura medie de +9 grade C. Iar celor care nu se mulţumesc doar cu ofertele staţiunii le stau la dispoziţie circuite turistice deosebit de interesante: Băile Olăneşti – Mănăstirea Cozia – Mănăstirea Turnu, Băile Olăneşti – Mănăstirea Curtea de Arges – Barajul Vidraru, Băile Olăneşti – Sibiu – Muzeul Bruckental – Grădina Zoologică, Băile Olăneşti – Mănăstirea Surpatele – Mănăstirea Dintr-un Lemn – Mănăstirea Govora, Băile Olăneşti – Horezu – Târgu Jiu – Mănăstirea Tismana, Băile Olăneşti – Mănăstirea Polovragi – Culele de la Măldăreşti sau Băile Olăneşti – Bâlea Lac – Bâlea Cascadă.
De asemenea, un punct de atracţie deosebit îl constituie Palatul Olăneşti, unul dintre numeroasele case şi palate construite pentru familia Ceauşescu. Aici urma să petreacă Revelionul 1990 soţii Ceauşescu. Nu au mai apucat, fiind ucişi în decembrie 1989.
Construcţia şi amenajarea palatului s-au realizat în perioada 1986-1989 de artişti şi arhitecţi români subordonaţi direct primei doamne a ţării, Elena Ceauşescu. Palatul dispune de cabinete de lucru, trei apartamente spaţioase, numeroase săli şi saloane, cinematograf, piscină interioară, saună, bază de tratament. Nicolae Ceauşescu a vizitat palatul o singură dată, timp de trei ore, cu ocazia inaugurării acestuia, pe 13 august 1989. Două ore le-au petrecut la palat, admirând dotările excepţionale, comandate personal de soţi. O oră s-au plimbat prin împrejurimi, admirând priveliştile şi plănuind, probabil, petrecerea la care nu au mai ajuns.
Palatul Olăneşti a fost considerat la vremea aceea al doilea ca mărime şi frumuseţe după Casa Republicii din Bucureşti.

Posibilităţi de cazare:

Hotel Podium  *** 126 RON
Hotel Olăneşti  *** 110 RON
Hotel President  *** 100 RON
Hotel Suprem  *** 90 RON
Hotel Central  *** 90 RON
Hotel Select  *** 90 RON
Hotel Stogu  ***     60 RON
Hotel Parâng  **     75 RON
Hotel Premier  *** 80 RON

Pensiuni
Pensiunea Europa  *** 80 RON
Pensiunea Izvoare  *** 70 RON

Vile
Vila Feny  ****     100 RON
Vila Steluţa  **     90 RON
Vila Florilor  **     90 RON
Casa Olănescu  ** 50 RON

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS