17.6 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAparitii editoriale

Aparitii editoriale

„Maestrul“, de Colm Toibin


Traducere de Magda Teodorescu


• Cartea a fost nominalizata la Man Booker Prize si distinsa cu IMPAC Prize, Los Angeles Times Novel of the Year Award si Prix du Meilleur Livre Etranger • The New York Times a inclus-o pe lista celor mai bune zece carti ale anului 2004 • „Maestrul“ este un roman care ne dezvaluie, cu o surprinzatoare acuratete, cele mai profunde resorturi ale constiintei lui Henry James si, prin extensie, insusi misterul creatiei. Un roman remarcabil, original si provocator.


La un an la publicarea romanului „Autorul, la rampa!“, expresia afectiunii devastatoare a lui David Lodge fata de scriitorul Henry James, Polirom revine cu o noua carte ce are in centru figura celui mai important romancier modern. Este vorba despre romanul „Maestrul“, semnat de Colm Toibin, o carte ce reuseste sa redea cu o subtilitate remarcabila destinul spectaculos al lui Henry James, nevoia lui de dragoste, dar si reticenta pe care o manifesta fata de orice posibila relatie. Romanul nu da explicatii, nu cauta motivatii, ci pur si simplu istoriseste, intr-o limba cu insertii subtile din proza jamesiana, drama unui autoexilat, creionând imaginea unui mare artist ajuns la maturitate. Cum isi revine un scriitor bântuit de spectrul falimentului sau literar, cum ii va supravietui? Iata povestea pe care o nareaza Colm Toibin cu un remarcabil talent de restaurator.


„Maestrul“ – o carte care este departe de a fi o „biografie romantata“, un roman remarcabil, original si provocator.


Romancier, eseist si jurnalist, Colm Toibin s-a nascut in 1955 la Wexford, in Irlanda. In prezent, Colm Toibin publica regulat eseuri, articole si recenzii in Guardian, Times Literary Supplement, Sunday Independent. A publicat romanele: „Sudul“ (1990, distins cu Irish Times Literature Award in 1991); „Ierburile in flacari“ (1992); „Povestea noptii“ (1996; Editura Polirom, 2002, a primit premiul Ferro-Grumley in 1997); „Farul din Blackwater“ (1999, nominalizat la Booker Prize). Traduse in mai multe limbi, romanele sale s-au bucurat de un mare succes in Franta, Germania, tarile nordice si, mai cu seama, in SUA. A scris mai multe volume de eseuri: „Plimbare pe granita irlandeza“ (1987, republicat in 1994 cu titlul „Sânge stricat: Plimbare pe granita irlandeza“), „Procesul Generalilor: articole alese 1980-1990“ (1990) si, in fine, „Semnul Crucii: Calatorii in Europa catolica“ (1994). In 2006 i-a aparut volumul de povestiri „Mame si fii“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS