24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinGirafa - un animal cu inima mare

Girafa – un animal cu inima mare

Ar fi interesant de aflat ce a zis omul modern când a vazut pentru prima data o girafa, acest animal ciudat, care rumega ca o vaca, are pete ca leopardul si un corp ce pare mult prea mare fata de membrele si gâtul foarte subtiri. Numele latin al girafei este giraffa camelopardalis – o denumire ce reflecta cu fidelitate insusirile animalului ce are structura corpului asemanatoare cu cea a camilei si care are pete ca leopardul. Cuvântul „giraffa“ provine din termenul arabic „zirafa“, care inseamna „cel mai inalt“. Nu este de mirare ca aceste animale vad la câtiva kilometri distanta, luând in considerare faptul ca girafele au intre 4,8 metri si 5 metri si jumatate inaltime.


Insa, nu putem sa nu ne intrebam in ce fel inaltimea girafelor afecteaza functiile biologice ale acestor animale. In primul rând, girafele se apleaca numai pentru a bea apa. Pentru aceasta „operatiune“, ele trebuie sa-si departeze foarte mult picioarele din fata, pentru a-si putea mentine echilibrul. Insa, chiar si asa, este un efort destul de mare, care ar putea afecta tensiunea arteriala. Si totusi, cum reusesc girafele sa nu lesine in aceasta situatie?


Explicatia este ca inima acestor animale este foarte mare, pentru a putea face fata nevoilor speciale. Inima, care poate cântari pâna la 11 kilograme si poate atinge chiar si 60 centimetri lungime, pompeaza 94 de litri de sânge in fiecare minut. Arterele sunt alcatuite din valve si din celule elastice sau rigide si sunt special adaptate in functie de locul in care se afla. Arterele din cap si din gât sunt flexibile, permitând absorbtia fluxului suplimentar de sânge ce se creeaza datorita aplecarii capului sub nivelul la care este pozitionata inima. In schimb, arterele din picioare sunt mai rigide, obligând sângele sa urce inapoi in corp pentru a evita umflarea membrelor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU