10 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinTrompeta cataratoare, pentru gradini de vis

Trompeta cataratoare, pentru gradini de vis

Exotica si spectaculoasa, Campsis radicans este o vita cataratoare care produce foarte multe flori in forma de trompeta, de culoare rosie, galbena sau portocalie. Conform site-ului florigradina.gradinamea.ro, vita este perfecta pentru pergole, peretii casei orientati spre sud si/sau garduri.


Campsis radicans este o vita foarte usor de cultivat, care nu are preferinte in ceea ce priveste tipul de sol in care este plantata, atâta timp cât radacinile ii stau permanent in pamânt imbibat cu apa. Taierile de formare sau de reducere a numarului de corzi pe vita sunt benefice.


Se poate spune despre Campsis radicans ca nu este pretentioasa – tolereaza bine vântul puternic si pamântul lipsit in proportii mai mari de substante nutritive; cel mai bine infloreste daca este amplasata intr-o zona cu soare; lastarii tineri fac flori. Poate fi considerata o planta invadatoare, pentru ca face multi lastari in jurul tulpinii principale.


Campsis radicans este o vita care se dezvolta foarte rapid si ocupa foarte mult spatiu, asa ca va avea nevoie de destul loc in jurul ei pentru a-si intinde coardele. Frunzele apar târziu, dar pentru cei care apreciaza florile minunate ale acestei vite infrunzirea târzie nu este o problema. Vita poate pierde din coarde dupa perioadele mai reci, dar in timp isi va reveni.


Plantarea


Semintele se asaza in tavite, ghivece sau alte rasadnite, in pamânt de buna calitate si intr-un loc cald, in care temperatura sa fie mentinuta la 20 – 25 de grade Celsius. Pamântul trebuie sa fie bine drenat; semintele trebuie acoperite de un strat foarte fin de pamânt – mare atentie, pentru ca semintele au nevoie de lumina pentru a germina. Acestea se pot pune la germinat din februarie pâna in iulie. Uneori se poate intâmpla sa incolteasca mai greu, dar, de obicei, daca nu apar frunzele sau lastarii in opt saptamâni, atunci semintele trebuie scoase (daca nu cumva s-au deteriorat) si puse intr-un loc racoros, eventual la frigider, pentru trei saptamâni.


Cultivare si ingrijire


Rasadurile trebuie transplantate când sunt destul de mari cât sa poata fi mânuite; alegeti ghivece de 7,5 cm in diametru. Dupa câteva luni, când ghemul de radacini a consumat tot spatiul, planta trebuie mutata intr-un ghiveci de 13 cm in diametru pentru a se putea dezvolta destul incât sa poata fi plantat in gradina.


Campsis radicans prefera solurile bine drenate, cu mult compost, si un loc ferit de razele soarelui la amiaza. Au nevoie de ceva pe care vitele sa se urce si de care sa fie legate inca din primele faze de dezvoltare.


Aceasta vita cataratoare se poate inmulti prin divizarea radacinilor, inclusiv a lastarilor; prin butasii din lemn tânar sau batrân (lasati in locul unde a fost facuta taietura sa se usuce inainte de a planta in pamânt lastarul); prin seminte, sadite direct afara, toamna, sau in interior, in rasadnite (tecile trebuie lasate sa se usuce pe planta si dupa aceea trebuie scoase semintele; daca sunt curatate cum trebuie, acestea pot fi pastrate pentru mai mult timp).


Recomandari


Denumire populara: trâmbita, trompeta cataratoare, trompeta de Virginia.


Denumiri stiintifice sinonime: Tecoma radicans, Bignonia radicans.


Tip: vita cu frunze cazatoare.


Ritm de crestere: rapid.


Inaltime: 6 – 13 metri, depinde daca vitele sunt antrenate pe spalier.


Diametru: se recomanda ca vitele sa se planteze la 30 – 38 cm distanta.


Expunere: are nevoie de cel putin o jumatate de zi de soare pentru a inflori.


Udare: regulata, cu doze suplimentare, daca e nevoie; este toleranta la seceta.


Sol: tolereaza toate tipurile de sol.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS