11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCâinele Puli, un animal loial

Câinele Puli, un animal loial

Rasa de câini Puli a ajuns in Ungaria cu mii de ani in urma. Miscându-se atât de usor si agil, principala lor intrebuintare era strângerea si mânarea turmelor – paza lor fiind asigurata de alta rasa ungureasca de câini mult mai mare: Komondor. In timpul celui de-al doilea razboi mondial, rasa a fost pe punctul de disparitie, numarul câinilor reducându-se drastic, la doua exemplare. Dar, cu multa grija si dedicatie, a fost asigurata supravietuirea acestei rase.


Câinele Puli sau, cum mai este cunoscut, câinele unguresc de apa este vesel, mereu in miscare si foarte loial familiei sale. Este un câine excelent de familie si se adapteaza usor in orice imprejurare. Inteligenta lui nativa il face usor de dresat, dar in acelasi timp ii confera si abilitatea de a face ce vrea el. Desi este neincrezator fata de straini, câinele Puli nu este niciodata agresiv, insa poate fi foarte galagios când considera ca stapânul sau este amenintat in vreun fel.


Atasat de stapân


Câinele Puli se adapteaza usor la orice clima, atât la caldura extrema din Australia, cât si la frigul din Denver. Desi este relativ activ in interior, fiind plin de energie si extrem de jucaus, se adapteaza usor la viata in apartament. Este cel mai fericit daca i se permite sa alerge si sa se joace – cu atât mai mult daca mai are si un companion de joaca. Insa nu este recomandat pentru copiii mici, care au tendinta de a-i sâcâi sau a fi mai brutali cu ei. Unele exemplare din aceasta rasa iubesc apa si inoata foarte bine, insa nu toti.


Blana câinilor Puli este foarte diferita de cea a altor rase. Pe la vârsta de sase luni aceasta incepe sa se formeze, firele fine din exterior incepând sa se „toarca“ si cu firele mai dure din exterior, dându-i acel aspect de sfori. Aceste „sfori“ trebuie separate manual periodic. Spalatul nu este dificil, insa, daca nu se foloseste un uscator de par, blana se usuca in doua zile. Câinele Puli nu napârleste si de multe ori personele care sunt in general alergice la câini nu prezinta aceasta alergie si la aceasta rasa.


Un câine Puli traieste in medie peste 12 ani si nu are boli specifice rasei. Este extrem de atasat de stapân si poate suferi daca este departe de acesta. In cazul in care stapânul va fi departe de câine pentru o perioada, se recomanda o acomodare prealabila a câinelui cu persoana cu care va trebui sa stea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU