5.3 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024

Mineralele, in top

Aparent insignifiante – reprezinta 6% din greutatea corporala – mineralele fac parte din categoria „nu conteaza marimea“ sau „mici, mici, dar voinici“. Pe cele clasice le cunoasteti din copilarie, când mama va batea la cap: „Bea laptele, are calciu“ sau „Manânca peste, are fosfor“. Mineralele sunt peste tot, sunt la moda si trebuie sa stiti cu ce se manânca. La propriu. Va invata site-ul www.121.ro.


Calciul – sabie cu doua taisuri. Banal ca apa de robinet. Orice fetita care se respecta are lipsa de calciu sau, dupa confirmari mai mult sau mai putin medicale, spasmofilie. Deseori acest pseudodiagnostic mascheaza o nevroza anxioasa, o tulburare de conversie sau, pur si simplu, un rasfat cronicizat. Extrem de reala, boala nu se vindeca insa cu calciu, desi dramatismul injectiei intravenoase ajuta. Ea se vindeca cu intelegerea situatiei, schimbarea stilului de viata, mai multa odihna, anxiolitice. Si cu multa rabdare. Excesul de calciu, ingurgitat in disperare de cauza, poate duce la aparitia calculilor calcici, frecvent renali si extrem de neplacuti. Un litru de lapte pe zi sau 300 g de brânza asigura calciul zilnic necesar unei gravide sau unei femei care alapteaza, in timp ce un adult are nevoie cam de jumatate din aceasta ratie.


Sodiul – sarea cea de toate zilele. De cele mai multe ori, folosit in exces prin pervertirea gustului, caci toate alimentele au sarea lor – sodiul retine si apa in organism. Excesul de sare este contraindicat hipertensivilor, femeilor gravide, celor cu afectiuni renale sau celor tratati cu preparate cu cortizon. In concluzie, reduceti sarea din mâncare.


Fierul – rosul din obraz. Sunteti palid, obosit, faceti multe infectii si aveti chef sa mâncati pamânt? Sigur va trebuie fier. Lasati cuiele si serviti o friptura in sânge sau un preparat cu fier, garnisit cu vitamina C pentru o mai buna absorbtie. Sa nu va speriati daca dupa o portie de fier materiile fecale sunt negre – e absolut normal.


Iodul – va scoate din turma. Iodul este esential pentru producerea hormonilor tiroidieni, iar in lipsa lor va ingrasati, va e somn si gânditi mai lent. Atentie, a nu se ajunge la concluzia ca jumatate din populatia României este hipotiroidiana. In afara de sare, mai gasiti iod in nuci, peste, fructe de mare. Daca aveti nevoie de hormoni tiroidieni, nu mâncati varza, conopida, gulii, napi, pentru ca au o substanta antiiod.


Fluorul – moda stomatologica. Imediat ce s-a descoperit ca fluorul creste rezistenta dintilor la carii, românii s-au grabit sa fluorineze apa de baut. Daca sunteti nemultumit, puteti lua tablete cu fluor pentru bebelusul dumneavoastra, dar beneficiile nu sunt clar stabilite.


Cromul – surpriza dietelor. Cromul ajuta glucoza sa intre in celule, are un rol favorabil in metabolismul grasimilor si prevenirea aterosclerozei. Cu atâtea efecte dezirabile, va mai mirati de ce exista atâtea suplimente pe baza de crom? Aceeasi friptura in sânge va salveaza insa pusculita: mai bine gratarul decât pastilele!


Magneziul – fratele calciului. Daca n-aveti, sunteti iritabil, instabil emotional, va tremura muschii, aveti senzatia de amortire, puteti face chiar convulsii. Ca sa aveti, mâncati legume verzi, fructe, carne, viscere, pâine neagra.


Concluzia: mineralele sunt aduse in organism de o alimentatie completa si rareori e necesara suplimentarea de la farmacie. Asadar, rontaiti fructe si legume, beti lapte, iesiti cu prietenii la un gratar!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS