5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinOrasul Hong Kong - asiatic si britanic in egala masura

Orasul Hong Kong – asiatic si britanic in egala masura

China are doar doua regiuni administrative localizate in afara continentului, iar una dintre acestea este Hong Kong-ul. Situat in apropierea unei delte, Hong Kong-ul este considerat o insula si timp de peste o suta de ani a fost sub dominatie britanica, fiind totusi populat de chinezi.


Pozitia strategica a acestui oras a fost remarcata prima data in jurul anilor 1500 de un explorator portughez si din acel moment insula a fost martora unui trafic pe mare extrem de aglomerat, având in vedere ca lumea „civilizata“ strabatea oceanele pentru a cumpara din China matasea si condimentele care deveneau din ce in ce mai cautate in Europa. Cel mai dorit produs din aceasta regiune ramânea insa ceaiul. In anul 1841, Marea Britanie a atacat China din cauza monopolului comercial pe care il exercita aceasta tara. Ceea ce a ramas cunoscut in istorie ca Razboiul Opiumului s-a incheiat cu victoria englezilor, care au intrat cu aceasta ocazie in posesia orasului Hong Kong.


Hong Kong-ul a gazduit de atunci diplomati, oameni de afaceri si avocati ai Coroanei Britanice, insa cultura acestui oras a ramas asiatica. Totusi, de-a lungul anilor, in Hong Kong s-a creat un amestec unic al celor doua culturi, asiatica si europeana, ce exista si in prezent. In urma semnarii unui acord international, Hong Kong-ul a fost inapoiat Chinei in anul 1997. Printre conditiile impuse s-a numarat si aceea care prevedea ca timp de 50 de ani Hong Kong-ul sa-si pastreze stilul de viata care a dus la gradul sau de dezvoltare, guvernul chinez fiind obligat sa aiba doar responsabilitati politice si militare in privinta acestui oras.


Incepând cu anul 2005, populatia Hong Kong-ului a crescut foarte mult, iar in prezent peste sapte milioane de persoane locuiesc in acest oras. Cu o densitate foarte mare de populatie, dar si de autovehicule, Hong Kong-ul a pastrat traditia englezeasca in ceea ce priveste traficul rutier – masinile circula pe partea stânga. In ciuda acestui aspect, de obicei in Hong Kong se circula mai lejer pe strada decât in cladiri. Se pare ca aglomeratia este atât de mare incât in orele de vârf dureaza mai mult sa te deplasezi pe verticala decât pe orizontala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS