10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAparitii editoriale

Aparitii editoriale

„Sfera“, de Michael Crichton


Traducere de Constantin Dumitru Palcus


Cartea a fost tradusa in peste 40 de tari si ecranizata, cu Sharon Stone si Dustin Hoffman in rolurile principale. Criticii de la New York Daily News au declarat „Sfera“ drept „cea mai buna carte a lui Michael Crichton“. „In cartea aceasta, Crichton isi da adevarata masura: ne ofera atât suspansul care ne tine cu sufletul la gura, cât si o doza de speculatie stiintifica suficienta ca sa ne stimuleze gândirea“, se arata in cotidianul Newsweek.


Romanul are ca punct central o enigma tehnologica – o nava imensa, aparent de origine extraterestra, descoperita pe fundul Oceanului Pacific, de a carei cercetare se ocupa o echipa de savanti. O data ajunsi in interiorul navei, cercetatorii constata cu uimire ca aceasta nu provine dintr-o alta civilizatie si ca adaposteste un obiect straniu, cu o destinatie misterioasa: o sfera uriasa, cu aspect metalic, si o cale de acces mai putin obisnuita. Atunci când membrii echipei de cercetare decid sa patrunda in interiorul acesteia, limita dintre realitate si imaginatie devine tot mai neclara si, pentru a supravietui, se vad nevoiti sa faca fata unei provocari pe care nu o prevazusera.


Michael Crichton s-a nascut in 1942 la Chicago. A absolvit Medicina la Harvard, cu magna cum laudae, in 1964, apoi a predat câtiva ani antropologia la Cambridge, ca profesor invitat. A renuntat in scurt timp, dedicându-se scrisului. „«De ce am renuntat la medicina in favoarea scrisului?» este, cred, intrebarea care mi se adreseaza cel mai des. Consider ca studiul medicinei m-a ajutat sa fac fata vietii actuale de scriitor si realizator TV, cu nopti la rând nedormite, cu o alimentatie nesanatoasa: eu stiu cum sa ma feresc de ulcer“, declara Crichton intr-un interviu.


Supranumit „parintele tehno-thrillerului“, Michael Crichton este un star, romanele sale „Congo“ (1980), „Sfera“ (1987) sau „Jurassic Park“ (1990) cunoscând ecranizari celebre; dupa cum se stie, „Jurassic Park“, regizat de Steven Spielberg, a declansat o „sauromanie“ si a reaprins fascinatia oamenilor pentru dinozauri. Datorita succesului cartii si al filmului „Jurassic Park“, o specie de dinozauri nou-descoperita a primit numele sau.


Michael Crichton este si creatorul faimosului serial de televiziune „E.R. – Spitalul de urgenta“, câstigator a opt premii Emmy. Tot el a creat, in anii ’90, si un joc de succes pe calculator, „Amazon“, precum si o companie de computer entertainment, preluata ulterior de celebra Eidos Interactive. Crichton este un personaj intrat in cultura de masa (este pomenit frecvent in serialele de succes americane „Dosarele X“, „Fetele Gilmore“ sau in celebrul desen animat „The Simpsons“). In 1992, a fost inclus pe lista celor mai frumosi 50 de oameni ai planetei, clasament realizat de revista People. Dintre cartile sale, la Editura Polirom a mai fost tradus romanul „Frica“ (2005).

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS