12.6 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAparitii editoriale

Aparitii editoriale

„Dinti albi“, de Zadie Smith


Traducere de Alina Scurtu


Editura Leda, Grupul Editorial Corint


Daca Salman Rushdie, importantul prozator englez de origine indiana, spune ca o carte precum „Dinti albi“ reprezinta un „debut uimitor, amuzant, dar si serios“, care l-a „incântat“, trebuie sa-l credem pe cuvânt. Insa, daca avem in mâna versiunea in limba româna si dorim sa-l „verificam“ in verdict pe autorul „Versetelor satanice“, nu ne putem impiedica sa nu plusam: romanul tinerei autoare, Zadie Smith, este unul exceptional. Aparut in 2000, la Editura Hamish Hamilton, „Dinti albi“ este unul dintre acele romane care definesc segmentul literaturii postcoloniale, dar care refuza corsetul ideologiilor literare, ca si un anume resentiment al „originilor“, printr-un joc complex de senzatii si de idei pe care autoarea le mânuieste exemplar. „Dinti albi“ reprezinta povestile intretesute ale câtorva familii de emigranti dintr-o Londra multiculturala, care se pregateste, cum stie, de Millenium. Personaje ca Samad Iqbal, Archibald Jones, Alsana Iqbal sau Clara Jones (fosta Bowden) se confrunta, dincolo de lupta cu propriii demoni, cu o lume tot mai de neinteles si amenintatoare: a copiilor lor deveniti tot mai „britanici“, indepartati pe zi ce trece de o traditie pe care parintii o percep tot mai fastidios, ametiti de drogul unor amintiri fabuloase despre India, Jamaica sau Second WW. Romanul este asemenea unei tapiserii fine, de mare amplitudine, in care viata oamenilor este surprinsa cu o minutiozitate care face din Zadie Smith o Penelopa meticuloasa ce tese saga unor familii pentru care destinul are conotatii diferite, insa si „noduri“ comune.


In peste 550 de pagini, Zadie Smith construieste personaje memorabile precum Millat si Magid Iqbal (gemenii care, fortati de familie sau de propria karma, isi intorc unul altuia spatele), Irie Jones, neconsolata si totusi lucida in iubirea ei pentru derbedeul Millat, Joyce si Marcus Chalfen, intelectualii „responsabili“ care doresc eliminarea aleatoriului din viata cu ajutorul stiintei, Ambrosia Bowden, bunica jamaicana a Clarei, cea care asteapta de la domnul Ryan Topps (caricatura dickensiana care egaleaza originalul) marea revelatie: ora si ziua la care Domnul va bate Turma de necredinciosi si va alege grâul de neghina. Autoarea, nascuta la Londra in 1975, din tata englez si mama jamaicana, a primit pentru acest roman Premiul ziarului Guardian, Premiul „Withbread“, dar si Premiul EMMA pentru cea mai buna carte.


„Dinti albi“ a fost tradus in 20 de limbi si a fost adaptat pentru Canalul 4 de televiziune in 2002. In 2003, Zadie Smith a fost inclusa de revista Granta intre cei 20 cei mai buni prozatori tineri britanici.


Grupul Editorial Corint pregateste in curând lansarea unui nou roman al talentatei autoare: „Despre frumusete“. Acesta a primit in 2006 Premiul Orange pentru fictiune.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS