10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinPicatura de cunoastere

Picatura de cunoastere

Cum e sa mori de somn?


O noapte cu somn agitat este enervanta, dupa cum prea bine stim cu totii. Dupa câteva nopti de acest gen, nivelul de energie incepe sa scada, iar lipsa indelungata de somn va incepe sa va afecteze concentrarea si capacitatea de a rezolva probleme si de a lua decizii. Se mai intâmpla ca oamenii sa fie tâfnosi din cauza ca nu au dormit suficient sau ca nu au dormit bine, insa lipsa de somn poate cauza probleme grave de sanatate. Multe persoane care sufera de anumite boli, precum diabetul sau astmul, recunosc ca au probleme si cu dormitul, cu toate ca inca nu se stie clar daca bolile cauzeaza lipsa de somn sau invers. In plus, inca nu s-a dovedit daca respectivele tulburari au legatura una cu cealalta sau daca este vorba doar de coincidenta.


Luarea deciziilor, manipularea utilajelor sau chiar sofatul sunt doar câteva dintre „probele“ practice care pot fi afectate de lipsa de somn. Alte consecinte ale unui somn agitat sau ale unei nopti in care nu ati dormit suficient sunt diminuarea capacitatilor de memorare si irascibilitatea; acestea creeaza o anumita stare de disconfort si stres, care, la rândul lor, duc la scaderea imunitatii organismului.


Lipsa de somn face ca mecanismele normale de functionare ale creierului sa „o ia razna“. Cortexul cerebral, suprafata externa a creierului, locul unde se produc procesele cognitive si actiunile nu se poate „reincarca“, asa cum se intâmpla in timpul somnului profund. Aceasta este faza de somn când creierul uman elibereaza hormoni de crestere care intaresc sistemul imunitar, facilitând „repararea“ organismului. Stresul cauzat de o perioada indelungata de nesomn este atât de mare, incât este mai probabil ca o persoana sa moara din cauza lipsei de somn decât sa moara de foame.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS