16.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăMagazinNicolae Poghirc, in lumina reflectoarelor

Nicolae Poghirc, in lumina reflectoarelor

Este când omul din reclama de televiziune cu pateul care „se intinde ca sa se odihneasca si el“, când actorul profesionist din „Exista nervi“.


Toata lumea il cunoaste ca fiind omul cu tichie verde de la fabrica de creioane sau cel care da replica aceea care trezeste indignare din reclama la pateul care „se intinde ca sa se odihneasca si el“. Este insa mult mai mult decât un simplu personaj din reclamele de televiziune. Este actorul Nationalului craiovean, un profesionist, un om de arta complex, nimeni altul decât Nicu Poghirc.


De la Budapesta, pe scena Nationalului


„N-am stiut niciodata altceva decât teatru. E o chestie din copilarie“, isi incepe Nicolae Poghirc povestea ce descrie drumul care il aduce acolo, in lumina reflectoarelor. Si firul naratiunii continua. „In vremea copilariei mele exista un festival de amatori pe toate categoriile de vârsta numit «Cântarea României», unde educatorii, profesorii aveau obligatia sa prezinte momente sustinute de elevi sau prescolari talentati. Am fost si eu unul dintre copiii recrutati, inca de pe vremea gradinitei. Asa ca «debutul» a avut loc la acea manifestare culturala. Apoi, de la un moment dat nu am mai stiut altceva decât ca vreau sa fac teatru. Se intâmpla, cred, prin clasa a VII-a. Viata si-a impus vointa“, a mentionat actorul. Si asa a fost sa fie, chiar daca au fost necesare trei incercari pentru a reusi sa convinga ca este nascut sa faca teatru. „Prima confruntare cu profesorii de la IATC (cum se numea pe atunci) a avut loc in 1989. Am picat cu brio. Apoi am fost rectrutat in armata. In 1990 ma aflam inca in slujba tarii, când am plecat din cazarma sa dau examen. Aveam in gând doar ideea de a capata experienta. Nu am reusit nici in acel an. Marea intrare avea sa aiba loc in 1991, la Iasi. In toamna acelui an am inceput colaborarea si cu Teatrul pentru Copii si Tineret «Luceafarul» din Iasi, pentru ca eram la sectia «Arta actorului mânuitor de papusi si marionete»“. Anii au trecut, si in 1995, o data cu absolvirea, Nicolae Poghirc avea sa plece la Teatrul National din Timisoara, unde aflase ca urma sa se desfasoare un concurs pentru postul de actor. De aici, pâna la momentul urcarii pe scena Nationalului craiovean nu a mai fost decât un pas, chiar daca s-a mers pe „ruta ocolitoare: Viena – Zsambek – Budapesta“, cum ii place actorului s-o numeasca. „Eram, la Budapesta, ancorat intr-un proiect coordonat de Beatrice Rancea, fosta Blont, si acolo m-a vazut Emil Boroghina in «Visul unei nopti de vara» si m-a recrutat. Se intâmpla in 1998. Si uite asa am ajuns sa joc la Craiova“, povesteste actorul.


Alte roluri, alte succese


I-a cucerit pe olteni de la prima aparitie, când a trebuit sa-l inlocuiasca pe Valentin Mihali in „Timor din Atena“, jucând rolul unui senator. Adevaratul debut a fost si mai convingator, caci Rica Venturiano din „O noapte furtunoasa“ in regia Danielei Pelean a capatat noi conotatii in interpretarea exemplara a lui Nicolae Poghirc. Au urmat alte si alte roluri. Fiecare incununate de succese si aprecieri din partea publicului iubitor de arta, dar si din partea criticilor. „Am jucat tot ce am visat, Cracanel din «D’ale carnavalului». Ba, mai mult, am primit si ceva bonusuri pe lânga, Rica Venturiano, Emilian din «Prostii sub clar de luna» de Teodor Mazilu la Timisoara. Sunt multe altele la care l-as adauga si pe cel din «Exista nervi». Dar poate cel mai important rol, pe care il consider vârful perioadei pe care am parcurs-o, este Sir Andrew din «Noaptea de la spartul târgului», in regia lui Silviu Purcarete“. Mereu alte piese, alte interpretari, de fapt o galerie de personaje, care dintre care mai interesante care i-au adus actorului Nicolae Poghirc confirmarea faptului ca alegerea facuta in anii adolescentei a fost una inspirata.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS