10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinFarmacia - locul de nastere al Pepsi-Cola

Farmacia – locul de nastere al Pepsi-Cola

In jurul anului 1800, farmacistii trebuia sa isi gaseasca de lucru, prin urmare au inceput sa deschida mici drogherii. Dar cum nu in fiecare zi se intâmpla sa se imbolnaveasca cineva, farmacistii aveau nevoie sa-si gaseasca alta sursa de venit. Cei mai multi au inceput sa comercializeze bauturi racoritoare. Si cum toti erau inventivi si toti aveau cunostinte de chimie, au inceput sa creeze retete de bauturi, care mai de care mai fanteziste. Asa a inceput razboiul modern al bauturilor racoritoare.


In 1893, la sapte ani dupa ce Coca-Cola „se nascuse“ in Atlanta, Georgia, Caleb Bradham din Carolina de Nord a inventat alta bautura racoritoare, care avea o reteta destul de simpla: continea vanilie, apa gazoasa, zahar, uleiuri, nuci de cola (Cola acuminata) si pepsina, ingredient care a dat si numele acestui suc. Asa a aparut Pepsi-Cola. Desi bautura a fost initial cunoscuta sub denumirea de „Brad’s Drink“ (Bautura fabricata de Brad – n.r.), numele acesteia a fost schimbat in anul 1898 pentru ca acesta sa reflecte si sa sublinieze faptul ca Pepsi-Cola contine pepsina.


Având formule si ingrediente asemanatoare, cei doi rivali de pe piata bauturilor ce contin cola s-au confruntat de multe ori cu aceleasi probleme, in special in timpul primului razboi mondial, când preturile zaharului au fluctuat foarte mult incurcând socotelile companiilor ce detineau pe atunci licenta pentru cele doua bauturi.


Bradham a vândut afacerea dupa criza de zahar si in anul 1931 reteta de Pepsi-Cola a fost cumparata de Loft Candy, care incerca sa se mentina pe linia de plutire. Directorul acestei companii, Charles Guth, a comis cea mai mare greseala din istoria afacerilor si a oferit formula si numele Pepsi companiei Coca-Cola, care a refuzat sa le cumpere. Insa Pepsi a continuat sa existe. In anul 1940, radiourile din America au difuzat prima reclama din istorie, care promova
Pepsi-Cola. Reclama s-a numit „Nickel, Nickel“ (nickel inseamna moneda de 5 centi) si facea referire la pretul foarte mic al acestei bauturi. Spotul publicitar nu numai ca a avut un succes nebun in Statele Unite, dar a fost inregistrat in 55 de limbi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU