11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinAparitie editoriala

Aparitie editoriala

„Afaceri cladite sa dureze“,
de Jim Collins, Jerry I. Porras Editura Curtea Veche


Jim Collins, autorul best-seller-ului „Excelenta in afaceri“, revine, alaturi de Jerry I. Porras, cu o noua carte de succes, „Afaceri cladite sa dureze“, menita sa revolutioneze lumea managementului.


Cartea a cunoscut un succes mondial concretizat in peste 3,5 milioane de exemplare pâna in 2004, in 25 de limbi. Editia originala, aparuta in 1994, s-a vândut in peste un milion de exemplare. Autorii au fost profesori la celebra Stanford University Graduate School of Bussines si s-au remarcat prin lucrarile lor, care au constituit tot atâtea indreptare pentru managerii de top din intreaga lume.


„Afaceri cladite sa dureze (Obiceiurile de succes ale companiilor vizionare)“ este o cercetare ambitioasa asupra unor faimoase companii din intreaga lume care, ajunse la un statut emblematic, au reusit sa si-l mentina cinci, zece sau cincisprezece decenii. Autorii au studiat principiile atemporale care diferentiaza companiile de real succes de cele mediocre. Cititorul român preocupat de astfel de studii, inca rare la noi, va observa de-a lungul unei carti de aproape 500 de pagini cum au reusit sa fie performante la nivel inalt companii precum IBM, Procter&Gamble, Johnson&Johnson, General Electric, American Express sau Wall-Mart spre deosebire de Sony, Walt Disney, Boeing sau HP care s-au confruntat uneori cu crize majore.


Una dintre ideile de forta ale acestei carti pe care trebuie s-o cunoasca toti managerii intrepizi de la noi este aceasta: pentru a trece proba timpului trebuie sa poti sa te schimbi. Schimbarea inseamna in acest caz nu anularea a tot ceea ce pare vechi, ci, dupa o dinamica aplicata din filosofia chineza, pastrarea esentialului si stimularea progresului. In opinia autorizata a autorilor, orice companie vizionara trebuie sa plece la drum cu o ideologie fundamentala, dar chiar si aceasta conditie indeplinita nu aduce garantat succesul. Pentru a avea succes, declara Sam Walton, fondatorul Wall-Mart, „trebuie sa te afli inaintea schimbarii“. Usor de zis, greu de facut…


Intelepciunea acestei carti este simplu sintetizata in parabola eleata asupra miscarii: cursa de anduranta este câstigata de broasca testoasa, nu de iepure. Festina lente, ar fi spus latinii…


 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS