13.1 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinRâsul - benefic pentru sanatate

Râsul – benefic pentru sanatate

Expresia „râsul este cel mai bun medicament“ nu reprezinta vorbe in vânt. In ziua de azi exista anumite institutii medicale care dispun de departamente speciale unde pacienti sunt supusi unui tratament extrem de placut: terapia prin râs. Cu toate acestea, conceptul nu este nou deloc. Inca din Grecia Antica spitalele erau construite in apropierea amfiteatrelor, pentru ca oamenii internati sa poata uita de durerile si suferintele lor asistând la spectacolele desfasurate pe scena.


In general, impresia pe care ne-o lasa persoanele care râd mult si din toata inima este ca sunt fericite si sanatoase. Si, in mare, aceasta perceptie este corecta. Insa intrebarea este: oamenii sunt fericiti pentru ca râd sau râd pentru ca sunt fericiti si sanatosi? Râsul elibereaza endorfine in organism, iar aceste endorfine sunt un fel de calmante naturale. Prin urmare, dupa ce chicotim sau râdem in hohote, avem o senzatie de bine si de liniste sufleteasca. Deseori se intâmpla ca persoanele care au dureri sa simta ca starea lor se amelioreaza dupa o portie zdravana de râs. Totusi, efectul râsului asupra durerii este inca pus sub semnul intrebarii pentru ca unii oameni de stiinta pretind ca râsul nu vindeca, ci distrage atentia de la durere, iar când gândurile revin la durere, aceasta revine.


Insa cercetatorii nu pot contrazice dovezile fiziologice: râsul stimuleaza sistemul imunitar. Acesta produce celulele T, care ataca virusurile si anumite feluri de celule canceroase, creste numarul de anticorpi din organism si combate infectiile respiratorii. Râsul sporeste concentratia de anticorpi din sânge si in acelati timp creste numarul de leucocite. In timpul hohotelor de râs intregul sistem cardiovascular este „pus in miscare“, iar când amuzamentul inceteaza totul revine la o stare de relaxare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS