10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinMiscari tectonice intense

Miscari tectonice intense

In mod normal, simtim cutremurele doar când acestea ating un nivel semnificativ pe scara Richter si auzim de seisme doar când scot oamenii din sperieti si când produc pagube uriase sau ucid mii de persoane. Insa oamenii de stiinta spun ca in fiecare an aparatura moderna inregistreaza in jur de 500.000 de seisme, dintre care numai 20% sunt simtite de oameni si doar 100 produc pagube materiale, ceea ce reprezinta un minuscul procent de 0,02%.


Cel mai puternic cutremur care a avut loc in Statele Unite a fost o miscare tectonica inregistrata in Alaska, pe 28 martie 1964. Intensitatea seismului a fost de 9,2 grade pe scara Richter, ceea ce in mod normal ar fi produs pagube materiale imense si numeroase pierderi de vieti omenesti. Dar cum seismul s-a produs in Prince William Sound si nu in mijlocul Americii, consecintele nu au fost atât de grave. Cutremurul din Alaska a „calcat pe urmele“ celui mai puternic seism inregistrat vreodata, care se produsese in Chile cu doar patru ani inainte.


Oamenii de stiinta americani le-au spus concetatenilor ca nu exista motive prea mari de ingrijorare in privinta miscarilor scoartei terestre cauzate de activitatea seismica din interiorul Pamântului. Poate doar pentru locuitorii oraselor Los Angeles sau San Francisco, pentru ca se estimeaza sa seismele produse in falia San Andreas apropie cele doua orase cu câte 5,08 centimetri pe an. Asa ca, in 15 milioane de ani, cele doua orase vor fi „vecine“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS