5.9 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinCultura, ceramica si Horezu

Cultura, ceramica si Horezu

Locasuri de cult ramase monumente de arta si istorie, arta traditionala apreciata si cumparata de straini. Acesta este orasul Horezu, vatra de cultura si civilizatie ce se inscrie ca unul dintre punctele turistice importante din tara noastra.


Numele Horezu a fost mentionat pentru prima oara in documentul dat la Râmnic, la 5 septembrie 1487, de voievodul Vlad Calugarul. Satul a fost apoi donat de Constantin Brâncoveanu Manastirii Hurez. Asezarea s-a dezvoltat ceva mai mult insa dupa anul 1780, când a devenit cunoscuta sub numele de Târgul Horezu, data de la care a fost numita resedinta de raion. Prima scoala a luat fiinta aici in 1832. O data cu noua impartire administrativ-teritoriala din 1968, localitatea a fost declarata oras, iar de atunci cunoaste o rapida ascensiune pe treptele urbanizarii.


Mestesugul adevarat se cumpara bine


Orasul Horezu este cunoscut drept centru etnografic si de ceramica populara. Din punct de vedere al ocupatiilor traditionale, Horezu este cunoscut pentru pomicultura, cresterea animalelor, olarit, exploatarea si prelucrarea lemnului. Olaritul continua sa reprezinte insa emblema locului. Pentru amatorul de arta populara care calca pentru prima data in Horezu este o adevarata placere sa intâlneasca, din trei in trei case, câte un magazin in care sunt expuse spre vânzare lucrarile artistilor locali. Iar acolo unde nu exista un loc amenajat, câte o piesa agatata in poarta – platou, ciorbalâc, farfurie, castron, farfuriuta, scrumiera, urcior, ceasca sau cana – indica inca un atelier de olarit, inca un creator.


Nu sunt putini strainii care, cum pun piciorul in România, tin mortis sa ajunga la Horezu. Iar la a doua vizita, in mod sigur vin si cu vreo câtiva prieteni, fascinati si ei de mestesugul horezenilor, de decorul bogat, realizat cu mare finete si cu tehnici deosebite precum stropitul, jiravitul, desenul cu cornul, tiparitul etc. Deosebit de interesanta este tehnica pe care turistii, cu voia localnicilor, o pot studia indeaproape: vasele de Horezu sunt in prealabil angobate si apoi smaltuite si arse de doua ori. Aceasta migala si roadele ei sunt apreciate de straini, iar in ultimul timp si de tot mai multi români, ceea ce face din Horezu un punct de atractie pe harta turistica a României.


Manastirea Hurez – monument de arhitectura brâncoveneasca


De asemenea, trebuie remarcata pozitia privilegiata din nordul Olteniei, unde exista cea mai mare concentrare de manastiri din tara, majoritatea aflându-se in apropierea Horezului.


Un mare centru de pregatire a copistilor, diecilor si gramaticilor a fost cel de la Manastirea Hurez, ctitoria lui Constantin Brâncoveanu. Prin constructia sa, locasul este o remarcabila realizare a ceea ce este cunoscut ca „stil brâncovenesc, care se distinge prin originalitate, maiestria liniilor si culorilor“. „Frumos pridvor pe stâlpi lucrati cu o mare bogatie de podoabe… cu un rând de stâlpi tot asa mestesugit sculptati… flori de piatra in jurul usii celei mari si al tuturor ferestrelor“, este descrierea lui Nicolae Iorga, cât se poate de elocventa pentru frumusetea acestui monument istoric si de arta.


Alte locasuri de cult si obiective care nu trebuie uitate de turisti sunt Biserica Horezu cu hramul „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului“ (1804), monument de arhitectura; Biserica Ursani cu hramul „Intrarea in Biserica a Maicii Domnului“ si „Sf. Ioan Botezatorul“ (1800), monument de arhitectura; Biserica Covresti cu hramul „Sf. Vasile“ (1826), monument de arhitectura; Ansamblul urban alcatuit din str. Casa Ceramistilor, str. Constantin Brâncoveanu, primarie, Complexul vechi – monumente de arhitectura; Centrul de ceramica Olari, din strada Olari; Galeria de arta, colectie muzeala, gazduita de Casa de Cultura „Constantin Brâncoveanu“; Biblioteca oraseneasca „Ada Orleanu“, cu un fond de carte de 40.000 de volume; Târgul ceramicii populare „Cocosul de Hurez“, organizat pe platoul „Stejari“, in prima saptamâna din luna iunie, care dureaza trei zile si la care participa mesteri populari veniti din toata tara.


Posibilitati de cazare:


Hotel**, 27 de camere/50 de locuri, str. Capitan Maldar, nr. 1, tel. 0250.860.142


Pensiunea Criveanu***, 3 camere/6 locuri, str. Capitan Maldar, nr. 2


Pensiunea Casa Horezeana**, 3 camere/6 locuri, tel. 0726.103.163


Pensiunea Dana**, 4 camere/8 locuri, Str. Olari, nr. 15, tel. 0250.860.113


Pensiunea Fârtat Ilie**, 2 camere/4 locuri, str. Pietei, nr. 8, tel. 0250.860.862


web: pensiuneafartat.horezuonline.ro


Pensiunea Irina**, 2 camere/4 locuri, str. Ursani, tel. 0250.860.335


Pensiunea Steldan**, 5 camere/10 locuri, str. T. Vladimirescu, nr. 4


Casute turistice*, 7 camere/14 locuri, str. T. Vladimirescu, nr. 135.


Olar de sânge albastru


In 2005, printul Charles al Marii Britanii a vizitat România si, bineinteles, orasul Horezu. A innoptat in camera de oaspeti a Manastirii Hurezu si nu a ratat ocazia de a vizita un atelier de ceramica. Mai mult decât atât, printul si-a incercat indemânarea la roata de olarit… nu cu rezultate spectaculoase, insa!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS