14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăMagazinParchetul din bambus, o alternativa ecologica

Parchetul din bambus, o alternativa ecologica

Bambusul este folosit de secole in Asia, in constructii sau in productia de mobila. O alternativa ecologica la lemnul masiv, parchetul din bambus este fabricat din tulpini de bambus.


Pentru cei care isi doresc o schimbare in locuinta, amenajarea unei camere in stil asiatic ar putea fi o optiune inspirata. Astazi, când Feng Shui este la moda nu doar in apartamente sau vile, ci si in birouri, stilul asiatic este mai cautat ca oricând. Atmosfera Zen, ambianta rafinata, mobila deosebita, iata ce implica stilul asiatic. In paralel, vânzarile de parchet din esente exotice au explodat, chiar daca preturile sunt mult prea ridicate pentru majoritatea doritorilor. Dar pentru a avea ceva deosebit este nevoie si de sacrificii. Pâna nu demult, mai ales in Occident, era foarte cautat parchetul din lemn de teck, frumos si rezistent, dar foarte scump. Era nevoie de un tip mai ieftin, cel putin la fel de frumos si, nu in ultimul rând, rezistent. Solutia a venit tot din Asia si s-a impus repede si in România, fiind aleasa de cei pretentiosi: parchetul din bambus. Bambusul este nu doar ieftin, ci si rezistent.


Bambusul creste mai repede decât alti arbori


Bambusul este planta care creste cel mai repede. O padure de bambus taiata creste la loc in cinci ani, fara sa fie nevoie de replantare. In timp ce arborii folositi in constructii cresc in 10 -15 ani, esentele dure au nevoie chiar de 50 – 100 de ani. Bambusul insa poate fi recoltat la fiecare trei-cinci ani. Anual, de pe un singur hectar de padure pot fi recoltate aproximativ zece tone de bambus. Un hectar de padure de pin va produce doar patru tone.


Dar pentru a ajunge de la planta la parchetul pe care il vedem in magazine, bambusul trece printr-un complicat proces de fabricare, având 16 etape. Bambusul este recoltat la cel putin trei ani. Este taiat in lungime si curatat de scoarta exterioara, scufundat intr-o baie de acid boric si oxid de calciu pentru a-l proteja de insecte si ciuperci, apoi bucatile de lemn sunt uscate in dispozitive speciale, pentru ca in final sa aiba un procent de umiditate de 8 – 10 la suta. In cursul procesului de uscare, tijele pot fi carbonizate, daca se doreste acest lucru. Sub actiunea caldurii, zaharul din fibre se caramelizeaza, dând bambusului o culoare inchisa. Tijele sunt apoi asamblate sub forma de lame si lipite fie una peste alta (plainpressed), fie una lânga alta (sidepressed). Sunt apoi puse la presa, rezultând placile de parchet. Acestea sunt ulterior aplatizate, taiate si tratate pentru a rezulta produsul final.


Montarea parchetului din bambus nu este usoara


Daca ati ales un parchet din bambus, montarea nu este foarte usoara, dar cu putina indemânare il puteti instala chiar dumneavoastra. Placile sunt lipite pe podeaua pregatita cu un strat de izolatie speciala, putând fi ulterior date cu substante care asigura rezistenta in timp si pastrarea culorii. Parchetul din bambus este ideal pentru pardoseli de interior, fiind natural, gata finisat, stabil, nedeformându-se, durabil si rafinat. Dupa multi ani de utilizare sau dupa solicitari dure, suprafata lacuita poate fi slefuita daca isi pierde luciul si apoi parchetul din bambus se poate relacui. Pretul parchetului din bambus este de doar 90 de lei metrul patrat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS